Софийската градска прокуратура е извършила процесуално-следствени действия в частния телевизионен канал ТВ+ по сигнал за двойно счетоводство, подаден през декември. Това съобщи на извънреден брифинг говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. Иззети са документи, които тепърва ще бъдат проверени.

Според получения от прокуратурата сигнал служителите на телевизията са получавали твърдо възнаграждение по трудов договор, което се е превеждало по дебитни карти.
"Плащани са и допълнителни пари на ръка, за които също са полагали подпис, което на практика е двойно счетоводство", посочи Арнаудова. Досъдебното производство е образувано по чл.255 от Наказателния кодекс, което касае укриването на данъци.
Размерът на укритите задължения тепърва ще бъде установен в разследване.
Арнаудова отказа да съобщи кой е подал сигнала, както и повече подробности, защото това може да попречи на разследването. По информация на bTV сигналът е подаден от бивш служител на телевизията.

Първоначално беше съобщено, че "Икономическа полиция" търси и нелегален софтуер. На брифинга Арнаудова нито потвърди, нито отрече. "Няма арестувани журналисти", добави говорителят. По-рано медии бяха съобщили, че е арестувана телевизионна водеща.

По думите на Арнаудова няма връзка между "Булсатком" и ТВ+. Тя отрече връзка и между спора на "Булсатком" с bTV и ТВ7. Двете национални телевизии обвиниха сателитния оператор в скриване на броя аудитория и затова искат по-високи такси за излъчването на програмите им. В крайна сметка "Булсатком" спря да излъчва програмите на "btV Медиа груп".

Справка на "Дневник" в търговския регистър показа, че телевизията е собственост на друго дружество - "БГ Сат" АД, която притежава още "Филм+" и "Хоби ТВ", които също се излъчват само в мрежата на "Булсатком". И двете компании обаче са регистрирани на един и същ адрес - "Магнаурска школа" 15, но на два съседни етажа.
 Въпреки, че няма преки доказателства през търговския регистър, каналът ТВ+ е свързан със собствениците на сателитния оператор, пише capital.bg. Заради ограничение в Закона за електронните съобщения, компанията не демонстрира свързаност с канала, защото ако притежаваш разпространителска мрежа, нямаш право да имаш и телевизия (предприятие, произвеждащо съдържание).

От "Булсатком" отрекоха да имат връзка с ТВ+. Съсобственикът в сателитния оператор Пламен Генчев бе категоричен, че фирмата му няма нищо общо нито с проверката, нито с телевизията.
"В Булсатком няма проверка и няма проблем. Няма твърдение, че ТВ+ се излъчва само за абонатите на "Булсатком". Излъчва се и в други мрежи. Ние сме отделна фирма и нямаме нищо общо с телевизията", обясни той пред "Стандарт".

Маркетинг директорът на "Булсатком" Тинко Тотев също отрече доставчикът да има връзка с ТВ+.
"Създадохме тази телевизия навремето, но след това продадохме канала. От 4 години насам "Булсатком" не е собственик на медията. Ръководството реши, че няма нужда от телевизия, и я продаде. Не можем да коментираме проверката на Икономическа полиция", допълни Тотев.

ТВ+ е най-популярна в излъчването на спортни първенства. Тъй като тя се разпространява само в пакета на "Булсатком", това е и едно от предимствата на сателитния оператор да бъде избиран от абонатите.
В края на есенния дял на шампионата, ТВ+ купи част от правата за излъчване на мачовете от българското първенство. Тя получи правото на първи и трети избор на мачове. Миналата година мачовете се излъчваха от ТВ7, която кандидатстваше и този сезон.
След като загубиха правата започна атака от ТВ7 към ТВ+. Водещият Николай Бареков призова в края на декември в ефир прокуратурата да разследва договора за продажбата на правата за тази година. В едно от сутрешните предавания той обясни, че дават всичко на прокуратурата, но няма официално потвърждение дали, какъв точно сигнал и срещу кого е внесен, отбелязва "Дневник".

От ТВ7 съобщиха, че ще спрат излъчването на програмата си в мрежата на "Булсатком", ако до петък (11 януари) в рамките на работния ден не получат от сателитния оператор еднозначен отговор на предложението си за нов договор.