Полицията предупреждава да се внимава как се агитира в интернет и дали се спазва законът. В противен случай можело протестиращите да бъдат глобени или дори да стигнат до арест.

Гражданин беше посетен от полицията след публикация за протестите във "Фейсбук" в сряда. Случаят предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи.

Вчера униформен от Самоков посещава къщата на 19-годишния Ангел Христов в село Маджаре. Причината - подтиквал към бунт на протестите. Майка му снима с телефон връчването на т.нар. "разпореждане".

Според Ангел, поводът за полицейското внимание е, че споделил публикация за протестите във "Фейсбук" групата "Забелязано в Самоков".

"Аз си седя вкъщи и ми идва разпореждане, че едва ли не съм бунтовник, че съм бил организатор на протеста в Самоков, което не е истина", каза Ангел Христов bTV.

"Страшно много се възмутих. Не може човек да не може да си споделя мнението в България", каза Анита Христова, майка на Ангел.

"Получихме и проверихме информацията по съответния ред. Смисълът му е превантивен, да се предотвратят евентуални бъдещи нарушения на обществения ред и престъпления", коментира гл. инсп. Васил Попов, началник на РУ - Самоков.

Ангел посочва, че не е ходил на протести досега, но е бил посещаван от полицията и друг път.

Освен младежът, същото предупреждение са получили и други четирима от района на Самоков.

"Всички останали по някакъв начин организираха провеждането на протестни действия на територията на Община Самоков", заяви пред NOVA Емил Филипов, началник на "Охранителна полиция" в Самоков.

Ако полицейското разпореждане, бъде нарушено, Ангел може да бъде глобен - от 50 до 500 лева. Междувременно може да продължи да протестира, но без да призовава към бунт и без да нарушава закона.

"И аз не съм доволен от високите цените, но не е това начинът", коментира полицай от града.

А в Перник полицаите намериха начина. Снощи след блокадата на магистралата протестиращите тръгнаха към общината. Там ги чакаха полицаите. За да покажат, че са против напрежението и срещу насилието - всички свалиха каските си.

Това е знак на толерантност и апел за спазване на закона от всички граждани, уточниха от ОД на МВР днес.