Сестрата на покойната критичка и режисьорка – проф. Вера Ганчева, приемаше съболезнованията, съобщиха Булфото и КРОСС.

Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че не иска да говори с медиите, защото не е почтено.
"Васа показа синдрома на медиите. Тя е пример за голяма журналистка, за голяма режисьорка, преводачка. Жена, която е отдала целия си живот за нещо много положително, за това, което другите не са си давали сметка - че не са посадили дърво", каза Рашидов и не спести критиките си към принизяването и омърсяването на достойните хора у нас. "Кажете ми има ли един човек, достоен българин, който не сме омърсили преди да го изпратим", попита риторично министърът.

„Поканила съм и хлебарките да дойдат. Нека ги видим!”, лаконично заяви проф. Вера Ганчева преди поклонението, цитирана от БЛИЦ. Преводачката визираше водещите Иван и Андрей, които устроиха скрита камера на Васа Ганчева, като човек от предаването й предложи  фиктивен рушвет, за да похвали рубриката "Съдебен спор" на Нова ТВ във в. "Уикенд".
Скандалът около записа е отключил кризата, в резултат на която Васа Ганчева е постъпила в болница на 22 юни и където след няколко хирургични интервенции почина, категорична е сестра й.

"София, улиците й, приятелите ти, ние няма да бъдем същите, Васе, след като тебе вече те няма. Твоят дом беше винаги отворен по всяко време, масата сложена и колко пъти сме плакали на рамото ти, каза композиторът Стефан Димитров в прощалното си слово, цитиран от БГНЕС. Васе, обичаме те, възкликна с въздишка той пред стотиците приятели на Васа.

Певицата Богдана Карадочева беше особено разстроена и само каза "защо има толкова злоба и толкова голяма бездуховност".

Сред дошлите на поклонението бяха Стефан Данаилов, Андрей Слабаков и съпругата му Ернестина Шинова, актьорът Юлиан Вергов, Дим Дуков, Хачо Бояджиев. Погребението се проведе от 15 часа в Централните софийски гробища. Васа Ганчева ще почива в Парцел 1, където са погребани някои от изявените културни дейци.

"Окаляна съм...Тежко!" ‒ такъв е текстът на последния sms в живота на Васа Ганчева. Тя го отправила до своя приятелка, съобщи тази сутрин по ТВ 7 водещият Николай Бареков.

Васа Лалева Ганчева е родена в град София на 29 април 1946 г. Води различни предавания като „С Вас е Васа" и „Вкусът на живота". Режисира, пише сценарии и играе в различни филми. Филмография като режисьор: Откъслеци - Любомир Левчев на 70 години (2005); Мафията (1972); Залог за Анджела (1971); като сценарист: Откъслеци - Любомир Левчев на 70 години (2005); като актриса: 4 целувки (1997).