Той почина на 13 февруари на 103-годишна възраст и бе погребан в двора на църквата "Св. св. Кирил и Методий" в родното си село Байлово, точно до постройката, в която живя през последните години.

На въпрос какъв завет ни остави дядо Добри, патриарх Неофит отговори: "Да пазим вярата, да сме готови за помощ и сътрудничество, любов един към друг. И да бъдем щедри в своето даряване".

Вижте снимки

Роденият през 1914 година Добре Добрев бе един от най-големите частни дарители на църкви и храмове у нас. През 2000 г. той дарява всичките си имоти на Българската православна църква, а през годините е събрал и дарил над 80 000 лева.

"Народът го наричаше "светецът от Байлово" не само заради безкористното му служение и даряване, а и заради чистото изповедание и живеене на праотеческата ни българска православна вяра. Верността му към Църквата и нейните повели беше вярност на праведник, а Успоменът за праведника ще пребъде благословен.

Така и ще го помним и ще се молим за душата му - праведният безсребърник, който изпълни Божиите повели, без да промени или изкриви дори една буква от Светото Писание и Светото Предание, верен на Църквата и Отечеството си и неуморен в добрината си", се казва в специално обръщение на патриарх Неофит по повод кончината на Добре Добрев, изпратено от пресслужбата на Светия синод.

Главата на Българската православна църква призова споменът за дядо Добри да носи не скръб и тъга, а радост и надежда, че в България светостта и добротворството не са изчезнали.