Село Живково живее в страх заради избягал подсъдим за убийство. Мъжът под домашен арест е бил в неизвестност в продължение на повече от седмица. В това време напада свидетел по делото срещу него. Все пак полицията успява да го задържи вчера, съобщи bTV.

Свидетелите по делото му още се притесняват от саморазправа. Многократно са били заплашвани от Любомир Ечев, че ще ги убие.

Той е подсъдим за убийството на баща си. Заловен е от съседите си, докато се опитвал да се отърве от тялото. 61-годишният Ечев е направил самопризнания, а делото тече вече втора година. Миналата пролет обаче съдът изменя мярката му за задържане с по-лека - домашен арест.

Стефан Миладинов, който му е съсед, посочи, че полицията е проверявала дали е в дома си 2 пъти.

"Той си знае и след това си излиза. Вечер никой не го проверява. Знае, че като му мине проверката и втора няма да има. В махалата всички ги е страх от него. Въоръжен е. Бивш стругар е. Направил си е пушки, пистолети", коментира той.

С наближаването на делото арестантът обаче станал и агресивен. Заканвал се на свидетелите в процеса с надписи по къщата си. В нощта на 20 юни дори пресреща мъжа на Татяна Кирилова с метална тръба. Нападението записват и близките камери.

"Той крещеше по него: "Ще те убия, ще те утрепя!" и не знаех какво да направя. Бях безсилна, за да помогна на съпруга си. Делото наближава и явно това нещо е отключило нещо в него. Някаква провокация. Не знам", каза тя.

След атаката Ечев изчезва.

"Много ни е страх. Ние сме постоянно под ключ, вече няма сън, няма спокойствие. Аз съм на лекарства, на успокоителни", допълва Татяна.

Веднага е обявен за издирване. Въпреки това Ечев е забелязван често в селото. Заплашвал, че ще убие свидетелите по делото си.

Къщата на престъпника

Снимка: bTV

Цветко Петков също се е сблъскал с него:

"Беше зад една шипка, клекнал и си държеше пушката. Извика: "Стой?" и 100 метра ме гони".

От страх Петър Янкулов избягал в Ихтиман, а Таня Златкова също не е била в дома си.

"Безумие е да се пусне такъв човек под домашен арест. В понеделник започнаха сериозно да го търсят, дни наред преди това само се патрулираше по улиците. Влизал е по къщите, дебнел ни е", споделя Златкова.

Беглецът е заловен от жандармерията едва вчера близо до църквата в Живково.

Днес трябва да протече заседанието по делото му.

От полицията заявиха, че не искат да коментират методите си на охрана на арестантите под домашен арест. По думите им са поставили патрули в дните, в които мъжът е бил в неизвестност. Не публикували снимката му, за да не стресират допълнително хората. Според местните обаче от МВР са задействали, след като разбрали, че медиите са разбрали за случая.

Убийството

Любомир убил баща си по особено жесток начин със секач за бетон. Мъжът опаковал тялото в найлон и го натоварил на семейния Трабант, за да го изхвърли, съобщи Нова телевизия.

До убийството се стигнало след скандал за имот. Бащата недоволствал, че синът му приписал апартамента си на дъщерята на жената, с която живеел на семейни начала. След серия от скандали по-младият мъж ликвидирал възрастния мъж.

Сигналът за престъплението е подаден от съседи. Те съобщили, че извършителят на убийството е психично болен. Барикадирал се в гаража с трупа на баща си, но когато видял полицаите побягнал през дворовете на съседите.

Униформените го заловили след като обезопасили околните улици.

По тялото на жертвата са преброени 13 удара със строителния инструмент. 61-годишният мъж признал за престъплението и разказал всичко. Служителите на МВР открили в дома му незаконна ловна пушка, както и преработени в бойни газови пистолети.