Български граждани от над 350 населени места у нас и по света са положили своя подпис, въпреки множеството изискуеми от закона лични данни, се казва в писмото, което бе връчено заедно с подписката на председателя на парламента  Цецка Цачева, предаде "Фокус".

Подписката е инициирана на 26 ноември 2011 г. на пл. „Независимост”. Тя беше внесена днес след мирна демонстрация под наслов „Заедно сме по-силни”, започнала по-рано до градинката между Народното събрание и СУ „Св. Климент Охридски”.

"Подписката има за цел - актуализация на Закона за подземните богатства с цел осъвременяване на мерките за защита на природата и човешкото здраве, в съответствие с новите сондажни и проучвателни технологии. Приемане на законова забрана за нагнетяване на въглероден диоксид във всякакъв вид под земята. Законова забрана за прилагане на технологията хидравлично разбиване, хидравличен удар, хидроразрив на пласта, хидравлично разпукване, хидрофракинг, фракинг и/или всяко друго наименование, което описва вкарването на смес от вода или други течни или гелообразни субстанции с химични съединения, елементи или компоненти, пропант, както и механични и/или органични пълнители,под налягане, по-голямо от 20 атмосфери под земята, при проучване и/или добив, с цел извличане на нефт, природен газ, в това число и шистов газ”, пише в писмото.

Преди месец парламентът наложи мораториум върху добива, докато не се дадат ясно гаранции, че той няма да навреди на околната среда. Активисти обаче твърдят, че икономическо лоби се опитва да го отмени.

Освен този въпрос, подписката засяга и забраната на улавянето и съхранението на въглероден диоксид в земните недра – изключително опасна технология, която беше одобрена от парламента в началото на февруари т.г., посочиха от органзиторите. Природозащитниците настояват за въвеждане на регулация в сектора, така че всички сондажни фирми да огласяват химическите съединения, с които работят.

Преди дни Синята коалиция и експерти се обявиха за вдигане на забраната за добив на шистов газ.