Онкоболната Теодора Маджарова, която преди месец беше транспортирана от Бразилия след неуспешно алтернативно лечение, е починала вчера. Трагичната новина съобщи съпругът ѝ Александър Русанов във Фейсбук.

Заболяването на 32-годишната жена беше в напреднал стадий и според лекарите нямаше шанс за живота й. Въпреки това, като последна надежда семейството потърси помощта на известния лечител със спорни умения Жоао де Деус. По време на престоя ѝ там състоянието на Теодора рязко се влоши и се наложи мъжът й да призове за финансова помощ. Дарителска кампания бързо успя да събере нужните над 50 000 лева, за да бъде транспортирана младата жена със специализиран транспорт. Съдействие оказа и Външно министерство. Така Теодора успя да се прибера, за да се сбогува с двете си малки деца и останалите си близки.

След като около случая се разшумя, се оказа, че лечителката Кармен Лазарова, посредничила за посещението на Теодора в Бразилия, не е вписана в регистъра на Столичната регионална здравна инспекция на имащите право да упражняват неконвенционални методи за въздействие върху индивидуалното здраве, съгласно Закона за здравето. Тя е давала здравни съвети на сайта си без да има необходимата квалификация (няма медицинско образование). Затова от Министерството на здравеопазването заявиха, че ще бъде глобена с до 10 000 лева.

"Проблемът е по-сериозен от този единичен случай на нерегламентирани медицински консултации, което ни дава основание да работим по промени в Закона за здравето. Необходимо е много по-ясно да се регламентира дейността, която е призната и законна и категорично да бъде определена тази дейност, която е непозволена", коментира тогава министър Кирил Ананиев.

Министерство на здравеопазването призовава всички граждани да бъдат особено внимателни и да търсят институционално удостоверена информация в случаите, когато решават да се обърнат към лица, практикуващи неконвенционални методи за лечение.