На 81-годишна възраст почина известният естраден певец Йосиф Кобзон, съобщи ТАСС, позовавайки се на помощник на съпругата му. 

Денят на поклонението и погребението ще бъдат оповестени по-късно.

Народният артист на СССР влезе в болница в тежко състояние на 20 юли. През 2005 година му бе открито онкологично заболяване.

 

В репертоара на Кобзон имаше около 3000 песни. Най- популярни от тях са "Смуглянка", "А у нас во дворе", "Старый клен", "С чего начинается Родина", "Мгновения", "Темная ночь".

Освен с музика, Йосиф Кобзон активно се занимаваше с политика, обществена и благотворителна дейност. Той преподаваше в руската музикална академия "Гнесини" и Института по театрално изкуство.

През 1997 г. е избран за член на Държавната дума след няколко неуспешни опита, като оттогава членува в законодателното събрание на Руската федерация без прекъсване. Последните му 3 мандата са от партията "Единна Русия" на Владимир Путин.

Руският депутат преговаряше с чеченските терористи в театъра Дубровка. Той излезе от там с майка и три деца на ръце. Терористите тогава бяха взели за заложници 916 зрители, като отправиха искане за изтегляне на руските войски от Чечения.

От 2015 г. Кобзон беше в списъка на санкционираните руски държавни лица от ЕС и САЩ заради позициите си в управлението по време на анексирането на полуостров Крим и военната агресия в Донбас.

Последните му изяви разбуниха духове в България. През 2014 г. той закри с концерт предизборната кампания на партия Атака.

В предаването "120 минути" по bTV Кобзон каза преди време, че съжалявал, че любимата му България сляпо се подчинява на САЩ.