Сградата на Българската телеграфна агенция (БТА) продължава да се модернизира и да става все по-достъпна. Днес бе пуснат в експлоатация новоизграденият асансьор, който дава лесен достъп на хора с увреждания до Националния пресклуб на агенцията. Проектът е финансиран със средства по бюджета на БТА, като инвестицията е за малко над 250 000 лв. без ДДС.

Паралелно с това бяха показани и резултатите от проекта на агенцията за облагородяване на пространството в задния двор на сградата на медията, чрез изграждане на нов паркинг, който получи одобрение по Проект "Красива България", част от програмата на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). В рамките на проекта бяха облагородени 1695 кв. м. дворно пространство в границите на урегулиран поземлен имот на БТА. Общият бюджет на проектното предложение бе на стойност 255 381 лева с ДДС. Финансирането по Проект "Красива България" бе в размер на 45 % от средствата, а агенцията осигури останалите 55 %.

Домакин на събитието беше генералният директор на агенцията Кирил Вълчев. Сред гостите бяха министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, заместник-кметът на Столична община Надежда Бачева, заместник-кметът на столичния район "Средец" арх. Николай Христов и Любка Атанасова - главен координатор на проект "Красива България". По-късно в зала "МаксиМ" беше прожектиран филмът "Петя на моята Петя", вдъхновен от живота и творчеството на Петя Дубарова. В лентата главната героиня се бори за изграждането на асансьор в училището, в което учи. Гости бяха също Николай Урумов, продуцент на филма, и Александра Костова, изиграла ролята на Петя.

Снимка: БТА

Сградата на БТА е едно от лицата на София

Сградата на Българската телеграфна агенция е едно от лицата на София, имаме ясен план как да стане още по-красива и достъпна, заяви генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Снимка: БТА

Този проект за достъпна БТА, с асансьор и паркинг, е пример как в нашата страна, независимо от политическите противоречия, може да има приемственост и подкрепа дори от политически противници и сменящи се министри, отбеляза той.

Следващата стъпка е да оправим и зеленото пространство пред Агенцията. Идеята е то да се превърне в място за среща със символите на света. Студенти от Лесотехническия университет и Университета по архитектура, строителство и геодезия предложиха много иновативни и модерни решения това да не става както парка "Мини Европа" в Брюксел, каза Вълчев. По думите му предложенията са да не бъдат изграждани физически макети, а да бъдат направени интерактивно - като холограми. Надявам се, че ще можем да направим и такъв проект, добави генералният директор на БТА.

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев

Снимка: БТА

БТА трябва да бъде напълно достъпна за хората

БТА трябва да бъде напълно достъпна за хората, отбеляза министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. "Аз имах честта в началото на встъпването ми в длъжност като министър на труда и социалната политика да бъда на първата копка и, колкото и да е кратък мандатът ми - не знам колко ще бъде, трябва да ви кажа, че днес се чувствам изключително горда с резултата, който сте постигнали", отбеляза тя.

Снимка: БТА

"За Министерството на труда и социалната политика (МТСП) всеки опит на социално отговорните администрации да бъдат достъпни и приобщаващи и да бъдат част от демократичността в нашето общество, е много важна кауза, така че през проект "Красива България" ще очакваме все по-добри кандидатури и проекти, които да подкрепим", посочи Шалапатова.

На 29 юни 2023 г. със символична "първа копка" бе дадено началото на проекта "Зелена БТА - лице на София", който се реализира в рамките на проекта на МТСП "Красива България". Основната цел на проекта е създаването на по-достъпна и приобщаваща среда за служителите и посетителите на БТА.

Електромобили и хибриди вече подпомагат работата на репортерите и кореспондентите на БТА в София и в страната. Тридесетте автомобила бяха осветени на Игнажден (20 декември) от Белоградчишкия епископ Поликарп. В двора на агенцията са изградени и три зарядни станции за електрическите автомобили. Екологичната инвестиция бе представена и пред българския еврокомисар Илиана Иванова.

Предстои и пространството пред сградата на БТА да се трансформира в красива, зелена, достъпна и безопасна пешеходна зона с възможност за представяне на символи от целия свят.

Снимка: БТА