В Пловдив, след среща на Областния щаб, на която присъстваха кметът Здравко Димитров и областният управител Дани Каназирева, бе решено да се увеличи двойно контролът на епидемичните мерки.

"Масирани проверки за носене на маски в автобусите, в магазините и на затворени пространства. Навсякъде ще бъдат сложени указателни табели - от 300 до хиляда лева глоба за физически лица", заяви Дани Каназирева.

Тя апелира, че за 18 общини в областта има само две болници извън града - в Асеновград и Карлово, всички останали идват в Пловдив.

98 общо са свободните легла. Днес в града има пет медицински лица с положителни проби. В УМБАЛ "Свети Георги" към днешна дата няма места.

В Пловдив се връща изискването до 100 души да влизат в големите хипермаркети (хранителни и нехранителни).

Във влака Асеновград - Пловдив също ще се правят проверки.

"Ако продължава така, ще бъдем принудени да вземем други мерки. От днес повече полицейски екипи ще следят не само в Пловдив, но и в най-малките населени места", съобщи шефът на ОД МВР Йордан Рогачев.

Междувременно стана ясно, че РЗИ-София е връчило 70 акта за констатирани нарушения на противоепидемичните мерки, от тях 60 са на лица, посетители или работещи в молове и 9 в нощни заведения, дискотеки. Това показват проверките в закрити обществени места за периода 12-18 октомври.

6 от тях са за неспазване на противоепидемичните мерки, 2 за неспазване на забраната за тютюнопушене. Връчени са и 2 покани към отговорни лица за предприемане на административно наказателна дейност и съставяне на актове.

Извършени са 254 проверки по спазване на противоепидемичните мерки и пълната забрана за тютюнопушене в закрити обществени места, в т. ч. спортни обекти, фитнес зали, големи търговски центрове - тип мол, плувни басейни, детски и учебни заведения, административни сгради, офис сгради, обекти за търговия и производство на храни (ресторанти, кафенета и др.) и нощни заведения.

От тях 56 са в големи търговски центрове - тип мол, 7- в административни и офис сгради, 8 - в нощни заведения и дискотеки.

СРЗИ продължава с учестения контрол и благодари на всички граждани, които съвестно спазват въведените в страната противоепидемични мерки.