Кметската администрация е изготвила два проекта за укрепването на рискови места по хълмовете, но за реализирането им няма достатъчно средства в общинския бюджет, предаде БНТ.

Общинските еколози са набелязали като най-рискови три участъка по пловдивските хълмове, които спешно трябва да се укрепят. Това са скалите на Сахаттепе, на Бунарджика и южната част на Трихълмието, под което минава един от най-натоварените булеварди в града.

За укрепването само на тези три места са необходими общо 317 000 лв. Проектът включва изграждане на козирки, бетонови подложки, насипи с уплътняване на пластовете, армирани колони. На по-недостъпните места е предвидено да се правят сондажи и бетонови фуги.

При геодезически проучвания е констатирано, че опасност от свлачища има на тепето в южната част на Тунела под къщата с кулата над ул. „Д-р Вълкович" 15 и 17, уточни шефът на дирекция „Евроинтеграция" Петър Антонов, цитиран от в. "Марица". Укрепване на скалите в тази част на Трихълмието е правено преди години, но явно сиенитът отново е поддал.

Според проекта от миналата година за изграждане на стоманено-бетонена стена са нужни 226 000 лева, каза Антонов. От укрепване се нуждаят скалите откъм ул. „Дондуков" на Сахаттепе, точно над центъра за обучение по гражданска защита.

Камъни падат надолу на Бунарджика, на ул. „Поп Харитон" 2 и 4. Там трябва да се построи нова подпорна стена с парапет и път, което ще струва минимум 70 000 лева. Целият проект е за 468 000 лева, бил е внесен в МРРБ, но не е одобрен, обясни Петър Антонов.

Според главния еколог на Пловдив Христо Минков има още три опасни места - на Младежкия хълм в близост с детската железница и от южната част на тепето, а също така на Бунарджика над водното огледало с мечката, което отдавна е пресъхнало.

Свлачищата по хълмовете са честа гледка, въпреки това много хора, главно деца редовно се катерят по стръмните скали.
"Ако се разхождат по алеите и по пътеките, няма риск за тях, но за съжаление много граждани отиват на самите скали, а съгласете се не можем да опашем всички тепета с парапети и оградни мрежи, но въпреки това миналата година успяхме да заделим известно количество средства и направихме предупредителни табели", каза Христо Минков.

През февруари т. г. около 50 тона скали се срутиха от Младежкия хълм (Джендем тепе) в Пловдив близо до детска площадка на ул. "Велбъдж". За щастие тогава нямаше жертви.