Таксиметрови шофьори протестираха пред сградата на Столичната община с настояване общинският съвет да повиши цената на услугата. Площадът при храм-паметника "Александър Невски" "пожълтя" от колите му. Протестиращите бяха изслушани в комисията по транспорт, където единодушно гласуваха данъкът им да бъде минимален - 300 лева за следващата година.

Протестът на таксиметровите шофьори започна в 14 часа, а половин час по-късно бяха приети на заседанието на Комисията по транспорт към СОС, където научиха, че е внесен доклада за намаляване на патентния данък.

С 20 ст. да поскъпне таксиметровата услуга в София, поискаха от Съюз "Такси", организатор на протеста.

"Браншът е входирал искания дневни тарифи около 1,21 лв. при сегашните 1,05 лв. Нощна тарифа, около 1,40 лв. -1,43 лв. при сегашните 1,21 лв.", каза председателят на "Съюз Такси" Кирил Ризов, цитиран от БНР.

Сега най-ниската цена за услугата е 1.05 лева за дневна и 1.21 лева за нощна тарифа. Горният праг е съответно 1.78 и 2.19 лева.

По закон до 31 октомври общинарите могат да променят тарифата за таксиметров превоз за следващата година.

Искането на таксиметровите синдикати и фирми за 20% увеличение беше само обсъдено на заседанието на комисията. Преди месец, на 13 септември, синдикатите искаха увеличението да е 15%. Тогава мотивът им бе, че "това ще е поносимо за нашите клиенти", докато 20% щяло да откаже някои от тях от услугата. Сега обаче настояват именно за този по-висок процент.

Мотивите им са свързани с рязкото увеличение през последната година на цената на природния газ и нивото на инфлацията - 19%, затова е нормално тарифите да се повишат с 20%, коментираха таксиметрови водачи на протеста пред Столичната община на ул."Московска"33.

На заседанието, обаче, се обсъди и прие само доклад, който намалява годишния данък на такситата в София от 850 лева на 300.

"Макар и малко, но получихме вместо 850 лв. 300 лева", каза Ририл Ризов.

Разликата от 550 лева вече две години се поема от държавния бюджет, така ще е и през 2023 г. При 5000 таксита, регистрирани в столицата, става въпрос за около 2.7 млн.лева, които се поемат от всички данъкоплатци в страната.

На 20 октомври от пресцентъра на Столичния общински съвет съобщиха, че общинските съветници от групата на ГЕРБ-СДС Зафир Зарков и Христиан Петров, заедно с председателя на Комисията по транспорт Карлос Контрера от "Патриоти за София", внасят доклад, предвиждащ за 2023 г. данъкът върху таксиметров превоз на пътници да е в размер на 850 лв., като само 300 лв. да се заплащат от превозвачите, а разликата да бъде поета от държавния бюджет, чрез компенсиране в бюджета на Столичната община.