Ще се въведе ясна система с паник бутони и видеорегистратори. "Те ще бъдат поставени както в таксиметровите автомобили, така и във всички превозни средства, извършващи обществен превоз. Коментирахме и мерки за нерегламентираните превози", посочи на брифинг транспортният министър Христо Алексиев. Предстои да се обсъжда правилния алгоритъм за прилагане на паник бутоните и видеорегистраторите.

"Гарантиране на сигурността на всеки, който изпълнява задълженията си е основен приоритет на държавата", подчерта той.

Днес Алексиев проведе среща с таксиметровия бранш по повод смъртта на техния колега.

Последният случай с починал таксиджия е хулиганска проява и от МВР молят да не се нагнетява етническо напрежение. "Да не се разиграва етническа карта заради инцидента", заяви пред журналистите главният секретар на Вътрешното ведомство Петър Тодоров.

Той заяви, че берат плодовете на години бездействие срещу агресията и пътното хулиганство. "МВР има воля да се справи с този проблем, но за съжаление това не е само проблем на МВР и трябва да бъдем подпомогнати срещу това. Постигнахме съгласие с представители на таксиметровите фирми, че паник бутоните и видео регистраторите ще подпомагат и МВР за констатиране и на други нарушения. Това ще има и огромен превантивен ефект. Апелирам за гражданското самосъзнание у хората да подават винаги сигнали за хулигански прояви, агресия и се ангажираме за бързата реакция", обясни Тодоров.

От синдиката на таксиметровите водачи смятат, че паникбутоните и видеорегистраторите ще спомогнат за решаване на проблема с агресията на пътя. 

Красимир Цветков от Националния таксиметров синдикат заяви, че се е провела доста конструктивна среща по темата за сигурността. "Вярваме, че когато доведем това решение за видеорегистраторите до успешен край, ще има полза не само за безопасността на нашите колеги. Но ще има и ефект на превенцията за сигурността на пътя", посочи той.

34-годишният таксиметров шофьор Христо Трайков почина след жесток побой след спор за предимство на пътя. Фаталният инцидент бе вечерта на 8 октомври в София. Сърцето на мъжа е било значително уголемено - тежало е 800 грама при нормални до 400 грама, което означава, че е уголемено поне два пъти. Мъжът е имал и предишен инфаркт. Според съдебните медици инфарктът е настъпил преди боя, а високият адреналин е ускорил и влошил нещата. 

След трагедията имаше протести на близки и колеги на загиналия. Те блокираха възловото кръстовище на Орлов мост, както и бул. "Тодор Алексадров". 

Главният прокурор Иван Гешев се срещна с хора в кв. "Факултета" заради шофьора, който е от ромски произход. Той разговаря и с таксиметрови шофьори. "Този бум на престъпността е резултат от действията на някои, които наричат себе си политици, и това не е работа на прокуратурата. Прокуратурата не може да замести държавата, но все някой нещо трябва да направи", заяви обвинител номер едно.