Таксиметровият бранш в столицата е внесъл писмо в Столичния общински съвет (СОС) с искане да се актуализират цените на таксиметровите услуги.

На 1 януари тази година таксиметровите превози в София веднъж вече поскъпнаха сериозно - с близо 40 на сто. Сега компаниите настояват за повишение с 15% и на минималната, и на максималната тарифа за километър пробег. Исканията на бранша са внесени в СОС от съюз "Такси" и подкрепени от Националния таксиметров синдикат.

Съгласно Закона за автомобилните превози общинските съвети определят долната и горната граница на тарифите за таксиметров превоз на пътници.

В момента минималната дневна тарифа в София е 1,05 лв. на километър, а минималната нощна - 1,21 лева. Максималната през деня пък е 1,78 лв., а през нощта- 2,19 лв.

Предстои да се обсъди достатъчно аргументирани ли са исканията, каза пред БНР Зафир Зарков, заместник-председател на Транспортната комисия в СОС.

По думите му някои от представителите на бранша изразяват опасения, че прекалено високите цени може да се отразят върху използването на такситата. Все още има много водачи в таксиметровия бранш, които не отговарят на условията за добро ниво на таксиметровата услуга, коментира Зарков.

Регламентът за това обаче е в националното законодателство и за общините е невъзможно да поставят допълнителни изисквания.

Освен ново увеличение на цените в София съюз "Такси" иска още Столична община да определи възможно най-ниската ставка на данъка за извършване на таксиметрова дейност през 2023 г. - 300 лв. Такъв бе размерът на данъка и през 2021 г., и през тази година. Таксиметровите шофьори подновят и искането си Столична община да приеме методика за определяне на цените за таксиметрова дейност. М.г. големите компании в бранша поискаха да се въведе единна тарифа за цяла София, която да замести минималните и максималните ставки. Мотивът бе, че по този начин се извършва таксиметровата услуга в страни като Германия, Белгия, Дания, Швеция.