Като гейзер от шахтите пред централния плаж в Равда се изливат фекални води, каза местен жител на курортното селище, цитиран от БНР.

"Аз съм инж. Петър Петров. Това е централният плаж на Равда. Старата канализация. Тази отсечка, която минава през чужд парцел, не може да поеме това количество фекални води, вследствие на което напорът на водите е толкова голям, че повдига капацитета на двете шахти. И бълва вода, и отива всичко в морето - фекална вода", обясни Петров.

Проблем има, увери се и областният управител.
"Канализация е много стара, тя е с определен диаметър, който не може да поеме капацитета на новото строителство, което е в момента. Явно тръбите се пълнят изцяло и избиват през шахтите. Така че трябва да се сменят тръбите с по-голям обем. Проблемът, доколкото разбирам, е да се намери трасе за новите тръби, т.е. за новата канализация откъде да мине и аз се надявам, че ще намерят някакво решение", каза Гребенаров след инспекцията си на място в Равда.
По думите му ръководството на "Водоснабдяване и канализация" в Бургас спешно трябва да вземе мерки за решаване на проблема.

Проблемът с фекалното замърсяване на плажа на Равда стои от години. Последното подобно замърсяване стана на 8 февруари тази година, при което огромни вълни изровиха дигата, под която минава канализационната тръба и откъснаха около 20 м от нея, тъй като тъбопроводът е вкопан в непосредствена близост до брега.

В началото на декември м.г. министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова съобщи, че най-късно през лятото на 2012 г. е планирано да започне реализацията на проектите за дълбоководното заустване на отпадните води на Варна, Равда и Созопол.
Дълбокото заустване е първата стъпка за решаването на проблема с отпадните води от курортите, които се изливат в морето. След това трябва да се изградят пречиствателните станции.

През юли миналата година Районната здравна инспекция (РЗИ) на Варна установи фекално замърсяване и в района на Офицерския плаж. През 2007 г. фекални води заляха и Южния плаж на морската столица, което тогава доведе до неговото временно затваряне.
Проблемът във Варна вече окончателно е решен, след като миналата седмица екоминистър Нона Караджова откри модернизирата пречиствателна станция на града.

Само 6 населени места по Черноморието нямат пречиствателни станции. Пет от тях са малки и срокът да изградят съоръжение е 2015 година. Единственият град с население над 10 хиляди жители, който няма станция, е Созопол, уточни министърът. Там сега ще стартира проект за дълбоководно заустване на отпадните води.