„Кучето не е виновно, виновни са собствениците му”, каза той в сутрешния блок на Нова телевизия по повод последния случай на нападнато от питбул дете.

Инцидентът стана в понеделник в Дупница. След него 4-годишната Никол е с три шева на главната, а баба й с множество синини и ухапвания по ръката. Според собственичката питбулът се е отскубнал от синдижира си и е избягал.

"Не можеш да имаш такова куче и да го оставиш на улицата. Когато човек си взима такова куче, трябва да бъде по-отговорен”, коментира Гечев.

„За съжаление, хората, които масово си взимат кучета от едрите породи, ги взимат за да покажат някакво превъзходство, за да избият някакъв комплекс, изобщо не мислят за отговорно поведение. Проблемът не е в породата, това са прекрасни животни, когато се отглеждат отговорно и се възпитават добре”, смята експертът.

Според него ако се забрани отглеждането на питбули у нас, хората ще се пренасочат към ротвайлери, които се не по-малко опасни.

„Ако и тях ги забраним, ще взимат немски овчарки, които могат да нанесат същите щети”, заяви Гечев.

Според него отговорните институции не искат да вземат отношение по тези проблеми.

Междувременно стана ясно, че от 100 до 250 лева ще е глобата за собствениците на питбула, нападнал детето в Дупница.

В полицията вече са подавани многократно жалби заради кучето.„Доскоро се разхождаше свободно в двора. Собствениците казваха, че той си играел”, разказва Радостина, майката на пострадалото дете.

„Не искаме да махат кучето, а да го заградят и да не се разхожда свободно”, заяви бабата.

Майката на Никол обаче се заканва, че няма да остави нещата така и ще си търси правата.