На днешното заседание, на което магистратите трябваше да преценят дали да  го оставят зад решетките, за първи път бяха огласени данни от разпита на детето. От думите на прокурора Васил Маринов стана ясно, че то е признало, че наистина е стреляло.

Момченцето казало, че оръжието му е било дадено от „човек с кожено яке“, а единственият човек с такова е бил Влайков.

Част от свидетелите по случая също са казали, че той му е дал пистолета "Глок", след като извадил пълнителя. Защитата обаче оспорва това твърдение. До момента са разпитани 13 свидетели, които дават взаимно изключващи се показания.

Близките твърдяха, че няма как детето да е произвело фаталния изстрел с пистолета и че това е направил Влайков. Самият той обаче заяви, че съвестта му е чиста.

Днес той помоли съда за по лека мярка, тъй като има болни родители и няма кой да се грижи за тях, предаде БНР.

Прокуратурата обаче настоя за постоянен арест с мотива, че Влайков може да се укрие или да извърши друго престъпление. Прокурорът заяви, че той е предоставил пистолет на малолетно лице, бил е с алкохол в кръвта по време на използването на оръжието, внесъл е лично оръжие и боеприпаси в обществено заведение, което е забранено по закон, а също така има и обосновано предположение, че е съучастник в извършеното престъпление.

„Подсъдимият не е обикновен човек, той е публична личност и има основание да се предположи, че може да повлияе на свидетели. Освен това има 6 досъдебни производства срещу него – 2 за причиняване на средна телесна повреда и 4 за кражби. От това става ясно, че лицето има склонност към извършване на престъпления“, подчерта магистратът, цитиран от "Фокус".

След решението на съда да пусне Влайков под домашен арест, защото има чисто съдебно досие чисто, заемал е отговорни постове, ползва се с авторитет и уважение в длъжността си и няма опасност да се укрие и да извърши друго престъпление, прокурорът заяви, че ще го обжалва.

Вчера подалият оставка като председател на Общинския съвет в Септември беше задържан за 72 часа и му беше повдигнато обвинение за немарливо съхранение на оръжие - той не взел необходимите мерки за сигурност и от това последвало причиняване на смъртта на Тонкев.

Междувременно майка на пребит от Влайков мъж разказа как той се е разминал без присъда.