За нова опасност от тежки катастрофи по фаталния път край Своге, на който стана тежката автобусна канастрофа с 20 жертви, предупреждават от Института за пътна безопасност (ИПБ) с отворено писмо до главния прокурор Сотир Цацаров. В него се настоява да бъде възстановена еластичната ограда в смъртоносния участък. Повече от три месеца след трагедията, мантинелата не е възстановена, с оправданието, че е възможно на място да се извършват още следствени действия. В същото време  мястото беше преасфалтирано, подчертават авторите.

Ето какво точно пишат от ИПБ:

"Уважаеми господин Цацаров,

Обръщаме се чрез медиите, защото сме обезпокоени, че и това писмо ще потъне в дебрите на администрацията и ще остане без реакция от Ваша страна.

Минаха повече от три месеца от трагедията с двадесет загинали край гр. Своге, но все още не може да се установи кой трябва да възстанови еластичната ограда. Институтът за пътна безопасност, областният управител на София област, медиите, гражданите и други институции многократно отправяха покана към Агенция "Пътна Инфраструктура" и община Своге да обезопасят участъка, но към момента всички се оправдават с това, че има досъдебно производство и е възможно да се извършват следствени действия на мястото.

Експертите на Института смятат, че е налице обективна възможност да настъпи тежко ПТП в същия участък. Категорично считаме, че към настоящия момент няма причини еластичната ограда да не бъде възстановена, още повече, че спорният участък беше преасфалтиран.

Уважаеми господин Цацаров, отправяме молба към Вас да разпоредите на отговорните институции незабавно да приведат в годност еластичните мрежи край град Своге. Считаме, че пътната безопасност е на първо място и всички други оправдания и прехвърляне на отговорността са просто извинения за това да не се свърши работа".