На церемонията присъства и предшественикът на Пенев - Вежди Рашидов, през чийто мандат се реализира проектът. Той е на стойност 2,3 милиона лева и се финансира по ОП "Регионално развитие", припомни Пенев, цитиран от БТА.

Министър Пенев определи възстановяването, експонирането и изграждането на туристическа инфраструктура около църквата като изключително важно за района. Той посочи, че Министерството на културата трябва да направи всичко възможно и останалите културни обекти около Перущица да бъдат обновени, защитени от времето и представени на туристите.

След като я разгледа, министърът каза, че е свършена изключително важна и обемна работа за експонирането на паметника. Той добави, че много малко са запазените в световен мащаб обекти от този период и на това ниво.

Ексминистърът на културата Вежди Рашидов благодари на всички участвали в реализирането на проекта и добави, че е тук, защото в това ведомство има приемственост и защото "хората от културата сме един аршин по-високо".

До църквата е построен 700-метров пешеходен път, информационен център и паркинг за автомобили, каза Иван Гушков, управител на Консорциум "Археология и реставрация“, който реставрира и консервира раннохристиянския паметник.

Църквата е укрепена като е свалена старата дървена подпираща конструкция и е поставена нова метална.
"Специално художествено осветление с 14 прожектори и 107 лампи ще привлича туристите и през нощта“, посочи още Иван Гушков, цитиран от КРОСС.

Наши и чужди изследователи са обединени в мнението, че църквата е строена в края на V, началото на VI век при управлението на император Анастасий I. Храмът носел името "Света Богородица" и бил преустроен в място за поклонение и служби, като за това източната ниша се заменя с олтарна абсида.

Раннохристиянската базилика „Червената църква” е построена до старо езическо светилище, в близост до основните пътни артерии от Тракия към Бяло море и от Константинопол за Западна Европа. Смята се, че мястото е свързано с популярния християнски култ към мъчениците.