Земята ще се приближи към остатъците на опашката на кометата Суифт-Тътъл на разстояние под 80 000 километра, съобщи Дискавъри нюз, цитирана от БТА.

Сближаването ще стане на 12 август в 20.40 часа българско време.

Астрономите очакват до 100 "падащи звезди" на час в пика на метеорния дъжд. Най-голям ще е техният брой между 3 и 4 часа сутринта, каза д-р Никола Петров, директор на Националната астрономическа обсерватория "Рожен", цитиран от БНР.

На 14 август броят на метеорите вече ще е два пъти по-малък.

Родителско тяло на Персеидите е кометата 109P/Swift-Tuttle (Суифт-Тътъл), която минава на период около 130 г. Обикаляйки Слънцето, в определени периоди от годината Земята минава през някои от облаците, оставени от преминали комети. Тогава се наблюдава и повишеният брой "падащи звезди".

Тези частици - остатък от кометите, навлизат в атмосферата ни с доста висока скорост - до 60 километра в секунда, светят за кратко и изгарят, преди да достигнат повърхността на Земята. Наблюдава се дъжд от "падащи звезди".

Персеидите тази година са активни от 17 юли до 24 август, като максимумът им ще може да се наблюдава в първата част на нощта между 12 и 13 август. Броят им ще намалява постепенно до 24 август, след което вече няма да могат да се видят.

Названието си потокът е получи от съзвездието Персей.