От днес всеки, който иска персонален код за достъп до електронното си досие, може да подаде заявление в регионалните здравни каси. Срещу лична карта на всеки желаещ ще бъде издаден безплатно и в рамките на няколко минути този код.

Персоналният код ще е комбинация от десет цифри и букви, които се въвеждат на страницата на НЗОК. Така притежателят му получава достъп до информация, като например кой е личният му лекар, дали е постъпвал в болница и какви дейности са извършени при неговото лечение.

"Пациентите ще могат да видят само тези дейности, които са по линия на касата, т.е. - заплатените от НЗОК, а не всички прегледи, извършени от специалисти", обясни Таня Загорова, главен експерт "Информационни системи и бизнес технологии" в НЗОК.
 
По думите й за момента информацията ще постъпва със закъснение минимум от един месец.
 
"Ако пациентите видят несъответствие - могат да подадат жалба в РЗОК, за да бъде направена проверка и да бъде отстранено това несъответствие", допълни Загорова.

Родителите ще имат достъп до информация за здравния стутус на детето си без да е необходим нов код за достъп. Предвижда се и абонамент за известяване на постъпила промяна в досието на пациента чрез e-mail или sms.