Пациенти с белодробни заболявания и техни близки протестираха пред Министерството на здравеопазването под надслов "Здравен емигрант или какво е да си пациент с белодробно заболяване в България?". Повод за недоволството им е отказът на европейската клиника във Виена да приема за белодробни трансплантации български граждани.

Те поискаха от министерството да им обяснят защо се е стигнало до тази ситуация и кога проблемът ще бъде решен. Според пациентите заради подобни откази вече трима души са починали.

"Година и половина български пациенти, на които им е нужна трансплантация на бял дроб, не могат да се лекуват понеже не са включени в европейска листа на чакащите за трансплантация. В България трансплантация на бял дроб не може да бъде извършена", каза председателят на асоциация "Пулмонална хипертония" Тодор Мангъров.

В момента чакащите за белодробни трансплантации са 16 души. Протестиращите се опасяват, че ако не бъдат взети спешни мерки, някои от тях могат да не дочакат необходимото им лечение.

"Чакам от 3 месеца за трансплантация да се случи така заветното приемане на документи, оформяне на документи, да имаме болница, в която да се трансплантирам. Но съм тук, защото не знам още колко време ще чакам", каза Адриан Петков пред БНТ.

Момчил Димитров, който е с трансплантиран бял дроб, също беше на протеста в подкрепа на нуждаещите от тази животоспасяваща операция.

"Аз бях като тях преди година и половина и ако не получих този шанс, можеше да ме няма сега в момента. Непрекъснати проблеми в министерството, все някой документ не пристигаше, непрекъсната кореспонденция с клиниката във Виена. В 21 век, когато има имейли, едно писмо пътуваше около две-три седмици до Виена и обратно", сподели той пред БНР.

От здравното министерство заявиха, че договорът с австрийката клиника е изтекъл и сега се работи за подновяването му. Водят се и преговори с други държави, които да поемат български пациенти и проблемът най-вероятно ще бъде решен до две седмици.

"Имаме гаранция - изпратено е писмото, че с "Евротрансплант" с Австрия ще се продължи договорът. А междувременно, за да не рискуваме живота на нито един пациент имаме кореспонденция с Франция - изпратени документи. В Англия имаме изпратени документи", каза д-р Марияна Симеонова, директор на ИАТ.