В тази нощ на очакване сме заедно с Божията майка, с праведния Йосиф и с витлеемските пастири, присъединяваме се към това вселенско ликуване и свеждаме глави пред повития в яслите младенец, и принасяме Богу нашата най-дълбока любов и благодарност в отговор на беззаветната любов, с която Бог пръв ни възлюби и проводи при нас Своя единороден Син - чрез когото да имаме живот вечен.

Това казва в словото си за Бъдни вечер Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, прочетено на празничното вечерно богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" от Мелнишия епископ Герасим - главен секретар на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия.

В словото си патриарх Неофит отбелязва, че в тази несравнима по святост и тишина нощ, часове преди да ни озари светлината на Христовото Рождество, най-силно чувстваме свързаността си като голямо християнско семейство, защото с идването на Божия син на земята бяхме утвърдени като чеда на нашия любящ небесен отец. Това свидетелства и евангелистът, че на всички, които са приели Божия син, и са повярвали в него, той даде възможност да станат чеда Божии.

В святата нощ, която ни събира заедно, в благодатната топлина на храмовете и в уюта на домовете ни, нека отворим сърцата си за страдащите, обезнадеждените, да покажем, че нашето християнство е живо и действено, че то е не само думи, но е и дела - чрез любов, състрадание и милосърдие, отправя призив Негово Светейшество.

Снимка: БТА

"Светът, в който живеем, независимо от целия си материален и културен напредък - продължава и днес да бъде свят на болка и тъга, на неправда и незачитане на човешката личност. Бог ни се открива по най-непосредствен начин в нашия ближен, в човека до нас, който търси и жадува любов и милосърдие. Ето защо, свят, който пренебрегва и забравя човека, неизбежно ще бъде такъв, който лесно и бързо забравя и Бога", казва Негово Светейшество.

Патриарх Неофит споделя, че гладните и жадните, болните, угнетените, гонените и онеправданите, всички те са навсякъде около нас и се нуждаят от надежда и упование, от свидетелства за Божията милост и любов. Рождественските дни са благодатна възможност за нас, християните, чрез свидетелството на вярата и чрез делата си да припомним на всички, че Бог не е изоставил човечеството, че Божията любов към нас остава все така неизменна, както и преди две хилядолетия, когато в покрайнините на древния Витлеем Бог стана човек - заради нас и заради нашето спасение. Божият мир и неговата велика милост и любов да бъдат с всички нас, и светлината на Христовото Рождество да озари всички човешки сърца. Светли и благословени рождественски празници, отправя благослов в словото си българският патриарх Неофит, прочетено пред събралите се вярващи на вечерното богослужение за Бъдни вечер в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Празничното вечерно богослужение за Бъдни вечер се водеше от Мелнишкия епископ Герасим - главен секретар на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия, с благословението на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, предаде БТА.

Снимка: БТА

Заедно с епископ Герасим в патриаршеската катедрала в празничната литургия участваха също епископи, дякони и архимандрити от Българската православна църква - Българска патриаршия, както и представители на поместни православни църкви у нас.

В средата на храма беше поставена празничната икона, украсена с цветя, на която бяха изобразени Светата дева Мария, праведният Йосиф и младенецът Иисус Христос.

Вижте снимки от богосложението за Бъдни вечер >>

Сред вярващите, дошли в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", бяха дъщерята на Симеон Сакскобургготски - Калина, нейният съпруг Китин Муньос и техният син. В храма бяха дошли и много вярващи, за да съпреживеят заедно празничната литургия за Бъдни вечер. Сред тях беше и Емил Велинов, който отговаря за църковния протокол в Българската православна църква -Българска патриаршия, а преди това беше директор на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

Сред вярващите, дошли в патриаршеската катедрала, са дъщерята на Симеон Сакскобургготски - Калина, нейният съпруг Китин Муньос и техният син Симеон Хасан

Снимка: БТА

Бъдни вечер един от най-светлите християнски празници, който се чества семейно от всички християни. Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христос. Празникът Бъдни вечер е посветен на дома, на огнището, но и на починалите предци - родственици, които също се смятат за част от семейството.