Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит благослови българите за Рождество Христово на празничната Рождественска Василиева света литургия, която беше отслужена в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Отправено беше също многолетствието за здраве и благоденствие, и за много, благословени от Бога години. Празничните песнопения в прослава на Иисус Христос, чието рождение озари света със светлината на познанието, огласяваха празничната литургия за Рождество Христово в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Прочетен беше и разказът от Евангелието на св. апостол Матей за раждането на Божия син - Иисус Христос.

Рождественската литургия продължи два часа и беше отслужена от Мелнишкия епископ Герасим - главен секретар на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП), от Белоградчишкия епископ Поликарп - викарий на патриарха, и от ректора на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" Браницкия епископ Пахомий. В Божествената литургия за Рождество Христово участваха също архимандрит Василий - протосингел на Софийската света митрополия, както архимандрити и дякони от БПЦ-БП.

Снимка: БТА

На празничното богослужение Мелнишкият епископ Герасим прочете от църковния амвон патриаршеското и синодално послание за Рождество Христово, което БТА вече публикува на Бъдни вечер. "Да желаем, да търсим и високо да ценим мира, който Господ донесе на земята с раждането Си като човек, и да не забравяме, че макар и враждуващи със своя Бог и Творец от самото начало на съществуването ни, "бидейки врагове, се помирихме с Бога чрез смъртта на Сина Му" (Рим. 5:10). Защото това помиряване беше по Негова, а не по наша инициатива и защото с него Той ни възстанови в нашето богосиновство и ни помогна да осъществим високото предназначение, с което ни беше сътворил - нашето богоподобие, пожелават на вярващите Негово Светейшество и митрополитите от БПЦ-БП.

Снимка: БТА

"Днес, когато нашият свят продължава да бъде разкъсван от междуособни борби и противоречия, когато благоволението между хората все повече отстъпва пред враждата и непоносимостта към другия, когато военните конфликти като средство за разрешаване на споровете ни не само не намаляват, но възприемат все по-застрашителни размери и съсипват милиони човешки съдби, ние отново имаме една единствена истинска надежда и тя е нашата вяра и упованието ни в Божията благост и Божията всеопрощаваща любов. Тази любов, която накара Самия Бог да възприеме човешката природа, да влезе в нашия свят и да живее сред нас като човек; която Го доведе до Кръста и разпятието, страданията и смъртта, и дори до бездната на ада, за да извърши така нашето изкупление и спасение", подчертават патриарх Неофит и архиереите от Светия синод.

Всесърдечно поздравяваме с празника на Христовото Рождество всички верни чеда на светата ни Църква - в пределите на Родината и далеч от нея, с благопожелания за мир и радост в Господа!", отправят благослов патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод на БПЦ-БП в своето Рождественско послание.

Снимка: БТА

На празничната литургия за Рождество Христово патриарх Неофит, като предстоятел на автокефалната Българска патриаршия, прочете имената на патриарсите и на архиепископите - предстоятели на автокефални, поместни православни църкви, според тяхното старшинство. Сега за първи път, според решението на Светия синод, беше прочетено името и на архиепископ Стефан - предстоятел на православната църква в Република Северна Македония.

На празничната Василева света литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" бяха дошли и много вярващи, за да съпреживеят заедно Христовото Рождество и да се поклонят на украсената с цветя икона, посветена на празника. На нея са изобразени Светата дева Мария, праведният Йосиф и младенецът Иисус Христос.

Снимка: БТА

Християнският свят почита днес един от най-големите църковни празници - Рождество Христово - Коледа, на който се чества рождението на Божия син - Иисус Христос. Според Евангелието раждането на Христос станало в град Витлеем, в римската провинция Юдея. Пророк Данаил предсказал, че Христос ще се яви 490 години след възстановяването на Йерусалимския храм. С приближаването на указаното време всички надежди на юдеите се устремили към идващия Месия.

Още кадри от празничната литургия ВИЖТЕ ТУК>>