Новият български еврокомисар Илиана Иванова е на първото си посещение в България след като бе избрана за поста. Първите ѝ срещи бяха с премиера Николай Денков и с предшественичката ѝ на поста - Мария Габриел, сега вицепремиер и министър на външните работи. 

Още снимки от срещата на Иванова с Денков ВИЖТЕ ТУК>>> 

"Обсъдихме две теми. Първата е приоритетите на българското правителство. Втората е как да използваме възможността на нейната позиция като еврокомисар, свързан с образование, култура, наука и иновации, което дава възможност на България да се възползва максимално от европейските фондове, както и всички инструменти, които можем да използваме от ЕС", заяви след срещата с Иванова премиерът Николай Денков.

Той каза, че в момента се обсъжда "една единствена възможност за Шенген - декември 2023 г."

"Работим затова всеки ден. Голяма част от тези усилия са по дипломатически път, тъй като не винаги шумът и гласността помагат при този тип усилия".

Еврокомисар Иванова пък коментира, че Шенген и еврозоната са сред основните приоритети, както и ресорът, който е поела от Мария Габриел - иновации, образование, култура и спорт. "Доста важни задачи остават, предстоят ни срещи и с ресорните министри, с които ще говорим подробно", каза тя.

Иванова подчерта, че с правителството трябва да работят заедно. "Вие на национално ниво да осигурявате тази необходима стабилност и взимането на бързи и адекватни решения, а аз от своя страна да представлявам страната ни в колежа на комисарите в Европейската комисия, защото предстоят важни теми - прегледът на средносрочната финансова рамка, както и на дългогодишната финансова рамка. Трябва да имаме своето място на масата на тези преговори", подчерта еврокомисарят.

По думите на Денков страната ни има специфична слабост - липсата на закон, който да гарантира защитата на интелектуална собственост от гледна точка на научни иновации. За да се запълни тази законова празнина вече е готов новият закон за иновациите, заяви премиерът на съвместно изявление с Иванова в Гранитна зала на Министерски съвет. 

Снимка: БТА

Какво предстои в програмата на Иванова?

Програмата на българския еврокомисар включва също срещи с президента Румен Радев, с председателя на Народното събрание Росен Желязков, с министъра на образованието и науката Галин Цоков, с министъра на културата Кръстю Кръстев, с министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева. Комисар Иванова ще разговаря и с председателя на политическа партия ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по външна политика Бойко Борисов

Съветът на Европейския съюз назначи Илиана Иванова за еврокомисар от България на 19 септември, след оставката на Мария Габриел. Иванова поема поста за остатъка от мандата на ЕК до 31 октомври 2024 г. Тя беше подкрепена от огромно мнозинство в Европейския парламент, след като премина успешно изслушване пред две парламентарни комисии. До назначаването ѝ за еврокомисар беше българският представител в Европейската сметна палата в Люксембург, а преди това - евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

Снимка: БТА