Съветът на ЕС съобщи, че назначава Илиана Иванова за нов еврокомисар от България. Отбелязва се, че назначението на Иванова е по общо съгласие с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Назначението следва оставката на Мария Габриел като еврокомисар и е за остатъка от мандата на ЕК до 31 октомври 2024 г., се уточнява в съобщението, цитирано от БТА.

Иванова ще отговаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. 

На 5 септември тя бе изслушана от две комисии на Европейския парламент в Брюксел, а отговорите ѝ бяха определени като "отлични" от председателя на парламентарната комисия по култура и образование Забине Ферхайен.

Изборът й стана на 12 септември в ЕП в Страсбург, когато получи голямо мнозинство от гласовете на евродепутатите - 522 гласа "за", 27 "против" и 51 "въздържали се" при тайния вот.

"Oсъзнавам тежестта и отговорността да се постигне много за ограничено време", заяви тогава Иванова във встъпителните си думи, които произнесе на български, английски, немски и френски език.

"Целта ми е да работя тясно с ЕП, с държавите в ЕС, както и с международните партньори. Мога да обещая само това, което вярвам, че мога да постигна", добави тя и посочи, че ще даде честни отговори на 25-те въпроса на евродепутатите от парламентарните комисии.

До назначаването й за еврокомисар Иванова бе българският представител в Европейската сметна палата в Люксембург, а преди това евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.