"Нямаме много време. Оставащото време от мандата е само една година, така че се фокусираме веднага върху това, което трябва да свършим" - това заяви Илиана Иванова в първия си коментар пред журналисти след като беше подкрепена от ЕП за еврокомисар.

"Имаме около 100 милиарда годишно дефицит във финансирането на иновациите, ако трябва да достигнем този таргет от 3% от брутния вътрешен продукт. Разбира се, не само САЩ, но и Япония, Китай и Южна Кореа са преди нас. Само за сравнение ви давам американския пазар, с високорисково финансиране, е около 7 пъти по-голям от европейския", допълни тя.

"Представете си колко допълнително финансиране частно трябва да сме в състояние да осигурим, за да гарантираме достатъчно в наука и изследвания", заяви Иванова.

"България все още е на дъното на класацията, ние разделяме иноваторите в ЕС на силни иноватори, на умерени, развиващи се, но ние сме в най-долната част, но разбира се усилия се правят, не напразно отделихме толкова време на мерките за разширяване. Тук виждаме вече и първите положителни стъпи, но разбира се, както казах и тогава, ще положа усилия тези мерки да започнат да дават резултат", категорична е тя.

Тя заяви, че ще се помогне на изследователи, научни центрове, университети да наваксат това изоставане.

Иванова очаква процедурата да приключи следващата седмица и да бъде назначена за еврокомисар, a в следващите дни предстои да подаде оставка като представител на България в Европейската сметна палата в Люксембург. В отговор на журналистически въпрос тя изрази надежда скоро ЕК да определи и титуляр на поста ръководител на представителството си в София.

По повод наводненията у нас тя отбеляза, че ЕС има възможност да помогне по механизма за гражданска защита и че всяка държава сама решава кога и как да поиска помощ.

"Огромната подкрепа, която получи кандидатът на ГЕРБ за български еврокомисар, е оценка за нейния професионализъм и за работата на партията в европейските институции", написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Facebook, като ѝ пожела на добър час.