30-годишен мъж от Пловдив получи шанс за по-добър живот. Той е първият пациент с трансплантиран бъбрек за тази година. Донор е майка му. А операцията е извършена от екипа на доктор Борил Петров в столичната болница "Лозенец" в края на януари, съобщи БНТ.

Младият мъж чакал за операцията няколко години. Налагало му се да ходи на хемодиализа по три пъти седмично. Подготовката за трансплантацията започнала в средата на миналата година. 

Денис не подозирал, че има проблеми с бъбреците, болките се появили преди три години изведнъж. Оказало се, че страда от нефритен синдром.

"Три пъти на диализа, неспособен за работа, цял ден вкъщи и чакане за седващата диализа", разказва 30-годишният мъж, който е бил включен в листата на чакащите.

Когато майка му предложила да му даде единия си бъбрек, за да живее, първоначално той не се съгласил от притеснение за нея заради рисковата операция.

Миналата година обаче склонил, а лекарите установили, че тя е подходящ донор. Заради заболявания на жената обаче се наложило първо да я лекуват и едва сега, в края на януари, осъществили трансплантацията.

"Имах огромни надежди, силно вярвах. Сега вече ново начало. Край на диализата", разказва с усмивка младият мъж, който очаква до ден да бъде изписан, да се прибере в Пловдив и да се върне към предишния си живот.

Майка му също се възстановява успешно след операцията, а лекарите успокояват, че много хора водят пълноценен живот и с един бъбрек.

В момента още двама души са пожелали да станат донори на бъбрек на свои близки и очакват операция в болница "Лозенец".