Доброто винаги побеждава и доказателството за това са обединените българи в името на един човешки живот. Средствата за трансплантацията на черен дроб на спасителя-водолаз Христо Василев вече са преведени по сметката на клиниката в Истанбул, където той се намира в момента, съобщи "Флагман". Само за часове след призива на Мария - бременната съпруга на Христо, много хора откликнаха и капка по капка се събраха останалите 50 хиляди лева от нужните 50 хиляди евро.

Христо Василев е на 36 години, от 7 години рискува собствения си живот, за да спаси чуждия. Младият мъж работи като старши спасител (водолаз) към Пожарната служба по безопасност и защита на населението в Бургас. Вълна от съпричастност от българите осигури средствата за животоспасяващата операция - трансплантация на черния дроб.

Страданията на Христо започват още през 2016 година - една година след постъпването му в бургаската пожарна. При рутинните прегледи, които се извършват на служителите, установяват, че има проблем с кръвните изследвания. Бургазлията веднага взел мерки, излекувал се е - до миналата година, когато усложнения след прекаран ковид отново го приковават на болничното легло. Вследствие на запушване на вена черният му дроб почти спира да работи. Състоянието на Христо с всеки изминал ден се влошава, но скромното му семейство се оправя със собствени сили. Докато нещата не стават непосилни. Тогава бе разпространен апелът към цяла България -да спасим живота на един спасител.

Преди две седмици Христо е транспортиран с линейка до турската клиника. Христо за едно денонощие е изпаднал в кома, но благодарение на усилията на лекарите е спасен. Намерен е и донор, резултатите от изследванията са показали, че са напълно съвместими. Водолазът вече чака операцията, а съпругата му Мария - втората им дъщеричка.