Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха на 7 декември чернодробна трансплантация - шеста за 2022 година. Реципиентът е 50-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване.

Тя стана възможна след донорска ситуация, реализирана на 6 декември от д-р Сибила Маринова - регионален координатор по донорство за Северен централен регион и началник на отделение "Анестезиология и интензивно лечение" в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов". Донор е 71-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, вследствие на мозъчен кръвоизлив.

Трансплантацията на 50-годишния мъж е осъществена в следобедните часове на 7 декември и е продължила 5 часа. Преди това сутринта екип на ВМА е излетял със самолет C-27J "Spartan" от състава на 16-та авиационна база на Военновъздушните сили (ВВС) до летище Горна Оряховица, където ги е очаквал екип на великотърновската болница.

Снимка: ВМА

В момента пациентът се намира в задоволително състояние, екстубиран е, контактен, адекватен, коментира проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип.

Министерство на здравеопазването, Изпълнителна агенция "Медицински надзор", МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" и ВМА благодарят на близките на починалия мъж за благородния жест и поднасят своите съболезнования на семейството.

Снимка: ВМА

"Моята кауза за даването на пълноценен човешки живот беше продължена. Благородно дело направиха роднините на донора. Те взеха това решение в труден момент. Благодаря и на всички медици, с които вчера заедно дадохме нов живот. С общи усилия донорството и трансплантациите могат да върнат към нормания живот много хора", сподели д-р Сибила Маринова, координатор на медиците от МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" АД-Велико Търново, които са осъществили експлантацията на органите. 

"Признателни сме от сърце и на екипажа на ВВС: командир - капитан Евгени Златанов, помощник-командир - майор Веселин Асенов и борден инженер - капитан Митко Гергов, които за пореден път изпълниха задачата си успешно, въпреки сложните метеорологични условия", коментира още проф. Владов.

Снимка: ВМА

Първата трансплантация на черен дроб във ВМА е извършена през 2007 година. От тогава в лечебното заведение са направени общо 86 такива интервенции. Към момента в листата на чакащи на ВМА са около 20 нуждаещи се.