Вторият ден от апостолическата визита на папа Франциск в България започна със среща с деца от бежанския център "Враждебна". За Светия отец бе изнесена специално подготвена програма.

Всички снимки вижте тук >>

"Много ви благодаря за гостоприемството! Благодаря на децата за техните толкова хубави песни! Те са тези, които носят радост във вашия път, който е изпълнен с болка, защото е трябвало да напуснете родината си и да търсите друга. Но винаги остава надеждата. Днес светът е изпълнен с емигранти. И техният път е един кръст... Желая всичко добро на вас и на вашите сънародници, които сте оставили в родината си! Господ да ви благослови! Молете се за мен", каза Светият отец пред бежанците.

Веднага след срещата Франциск отпътува всеки момент за град Раковски, където в 11.15 часа ще отслужи Света литургия с първо причастие за 250 деца в църквата "Пресвето сърце Исусово". Първото причастие е паметен ден за децата католици, а този път те ще бъдат със самия папа. След това папа Франциск ще произнесе проповед. На площада пред църквата се очаква да има около 2000 души.

Заради посещението на папата в Раковски за кратки интервали от време преди обяд и в следобедните часове днес ще бъде спряно движението по АМ "Тракия" в участъка от 119-и до 165-и км. Обходният маршрут в посока Бургас е от пътен възел "Пловдив-Запад" при 119-ти км на АМ "Тракия" по път I-8 към с. Поповица, а след това по път II-66 Поповица - Чирпан към пътен възел "Плодовитово" при 165-ти км на АМ "Тракия", и обратно за пътуващите към София.

Папа Франциск ще бъде посрещнат на автогарата в квартал "Генерал Николаево" в Раковски от кмета Павел Гуджеров. В 10:30 часа той ще потегли с папамобила, приветстван по пътя си от множеството, към църквата "Пресвето сърце Исусово". Дворът на храма е изпъстрен с десетки детски рисунки в чест на неговото посещение, а вътре ще го чакат, облечени в бяло децаta, които ще получат първо причастие. С тях ще са и родителите им.