Асен Генов и Цветелина Сърбинска бяха до 19 ч. в ареста на Трето РПУ заради изрисувания паметник пред централата на БСП. Те бяха последните двама, пуснати от ареста.

Асен Генов каза пред bTV, че няма какво да коментира по случая. Той не отговори на въпроса дали е изрисувал паметника с мотива, че ако каже нещо, ще попречи на следствието. Генов подчерта, че всички, които са били задържани, са отговорили на въпросите на разследващите и са оказали пълно съдействие.

По-рано полицията освободи останалите четирима, които бяха задържани тази нощ.

Фигурите от паметника осъмнаха с розови глави, а под тях надпис - "БКП - Позор - Кой?". 

Вижте паметника след акцията >>

Шестимата души бяха задържани към 5 часа тази сутрин, докато рисували със спрей паметника пред централата на БСП на ул. "Позитано" 20.

Пръв от ареста малко преди 13 ч. излезе Давид Станчев, а след него Живко Занков, Никола Спотинов и Марта Георгиева. 

Според адвоката на Генов - Николай Беров, клиентът му е с много добро самочувствие и не е притеснен. 

Междувременно от ДСБ съобщиха, че Занков, Георгиева, Станчев и Спотинов са техни активни членове, както и че подкрепят действията им.

"Обвиняват ги, че са "посегнали" на "паметник" в чест на една престъпна организация. Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен: чл. 3, ал. 2 - "Българската комунистическа партия е била престъпна организация..." Това е записано в действащ закон и се поставя въпросът: Какво символизират паметниците, които олицетворяват дейността на тази престъпна организация?!",
пише в съобщение до медиите.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев написа във Facebook:

"На 7 ноември арестуват за 24 часа (!) хора, които изразяват протеста си срещу управлението на бивши комунисти и настоящи фашизоиди в коалиция.
Актът на властта показва колко основателен е протестът".


Антон Кутев от БСП коментира, че оскверняването на културна ценност, каквато е скулптурата, не може да бъде форма на протест.
По думите му поругаването на паметника е акт на неуважение към автора й проф. Любомир Далчев.

Кутев заяви, че арестът на Генов е в рамките на закона, но Генов трябва да бъде освободен.

"Няколко души, да речем, че се пошегуваха. Иска ми се някой ден г-н Генов да постигне една стотна част от това, което направи г-н Далчев. Но за мен това, че има списъци, които заклеймяват определени хора, че в момента изкуството започва да няма значение, че творбите на ключови художници могат да бъдат поругавани, само защото някой има друга стилистика или поглед върху историята... това е опасно за нацията", коментира той.

Депутатът попита, дали ако съберат пари и изпратят Генов в Сан Франциско да "порисува" върху скулптурата на Далчев срещу Голдън гейт, ще го арестуват.

Депутатът от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов пък коментира, че ако негова скулптура бъде нарисувана, ще си я "откупи обратно".

КРЪСТОСАН ОГЪН: Политически протест или хулиганство е акцията на "Позитано"?