Представители на българските общности извън граница, чужди учени и просто любопитни. Това е била аудиторията на лекциите от проекта Мисия България, които започнаха през месец март и популяризираха родната история в Молдова, Русия, Китай, Армения, Гърция, Кипър, Белгия, Словакия, Унгария и Словения. Презентацията винаги беше приспособявана спрямо страната и хората, с които се срещахме, обясни в студиото на сутрешния блок на ТВ Европа археологът Николай Овчаров часове след връщането си у дома. В Братислава на лекцията са присъствали най-добрите словашки археолози, с които са обсъждани общите проблеми на средновековната история и археология.

"Там ние се спирахме на тези проблеми и разбира се, на мисията на Кирил и Методий, защото практически Словакия, както и Унгария са части от територията на несъществуващата, някогашната Велика Морава, откъдето започва мисията на Кирил и Методий, както и създаването на глаголицата до голяма степен. После вече техните ученици, изгонени от немското духовенство, идват в България, за да създадат кирилицата и да я нарекат на името на своя голям учител.", заяви проф. Овчаров. 

Неочаквано голям е бил интересът към лекцията за българската история в руския град Екатеринбург. Там дори е било обсъдено и посещението на руския патриарх в България на 3 март, което предизвика доста спорове. Най-трудното и дълго пътуване пък без съмнение е било това до Пекин. 

"В Китай пък открихме българистичен център в университета за чужди езици и култури. Китай подготвя, както знаете, една голяма експанзия в целия свят и част от тях е и България. Мога да кажа, че само в този университет се подготвят 200 специалисти по български език.", заяви проф. Овчаров.

Вече е учредено и гражданско движение с името Мисия България. Сред първите инициативи е поставянето на паметници на кирилицата по света. Вече има два такива - в Улан Батор, столицата на Монголия и на Антарктида. Следващият град, където се очаква да има подобен монумент, е русият град Екатеринбург.