Около Нова година се очаква да бъде пуснато движението по ремонтираната улица "Цар Иван Шишман" в центъра на столицата.

Загражденията в двата края на ремонтираната отсечка на улицата - между ул. "Паренсов" и ул. "Гурко", се очаква да бъдат премахнати до края на декември, съобщиха от Столична община, пише в. "Сега".

След това ще бъде възстановено и автомобилното движение в участъка въпреки многобройните призиви ул. "Шишман" да остане изцяло пешеходна, както е в момента, след тоталната промяна на улицата и понижаването на височината на тротоарите.

От "Московска" 33 обаче потвърждават, че възнамеряват да реализират първоначалния си проект в частта й между ул. "Граф Игнатиев" и ул. "Аксаков" да се въведе зона за съвместно движение на пешеходци, велосипедисти и автомобили.

"Планирано е ограничение на скоростта до 20 км/ч. Запазват се съществуващите забрани за движение на ППС, както и посоката на движение на ул."Цар Шишман". Предвиденото паркиране е надлъжно, с режим на краткотрайно платено паркиране до 2 часа (синя зона). Пътната настилка е с широчина 6 м, с бордюр с височина 3 см, разграничаващ улично платно и тротоар", изброяват от Столична община.

Преди автомобилите да се завърнат на ул. "Цар Шишман", с цел безопасност на учениците, ще бъдат монтирани отново предпазните огради пред двете училища на нея - 7-о СУ "Св. Седмочисленици" и 133-о СУ "А. С. Пушкин".

Искането след ремонта ул. "Шишман" да се обособи като пешеходна зона бе поставяно многократно от граждани и в Общинския съвет. Главният архитект на София Здравко Здравков също нееднократно е заявявал, че лично той е за това улицата да стане изцяло пешеходна, но в същото време е призовавал все пак да се реализира взетото решение за споделено движение.

Основни противници на идеята за пешеходна зона обаче са живеещи в района, които дори организираха подписка през 2021 против поставянето на маси и столове пред заведенията в района.

Ремонтът на първия участък от "Шишман" започна в началото на август т.г. Негов изпълнител, както и на обновлението на част от съседната улица "6-ти септември", е компанията "Парсек Груп" ЕООД, чиято оферта бе на стойност 5,348 млн. лв. без ДДС при прогнозна стойност на строителството от страна на общината в размер на 5 430 883 лв. Съгласно заданието дейностите по двете улици не трябва да продължи повече от 220 дни от датата на започването на ремонта.