Три нови специализирани входящи трасета за товарни автомобили бяха открити на Граничния контролно-пропускетелен пункт "Капитан Андреево". 

На церемонията присъстваха директорът на Агенция "Митници" Павел Геренски, вицепремиерът по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Република Турция в Република България Айлин Секизкьок. 

Още снимки вижте тук >>> 

Две от трасетата са напълно оборудвани за товарни превозни средства със стоки, подлежащи на официален контрол, а третото е допълнително трасе за извънгабаритни товари.

Освен това бе подписан и Меморандум за разбирателство между България и Турция за железопътен транспорт, с който се дава "зелена" светлина за изграждане на ж.п. линия Ямбол - Елхово - Одрин и граничен железопътен преход между двете съседни страни. 

Снимка: БТА

"Заради претовареността на всички транспортни коридори в нашия регион инициирахме подписването на този меморандум за трансграничен преход. Стартирали сме процедура за неговото проектиране и прединвестиционно проучване", поясни Христо Алексиев. По негови думи са водени разговори с Европейската комисия, която е склонна да финансира този проект, който трябва да бъде реализиран в много бързи срокове. На журналистически въпрос той отговори, че строителството по същество може да започне в близките три-четири години.

По въпроса с новите трасета за тежкотоварни автомобили транспортният министър каза, че при започването на работата на служебния кабинет камионите са чакали по 5-6 денонощия. Предприехме организационни мерки и то бе сведено до 1-2 дни. Сега с откриването на новите платна по калкулация на Агенция "Митници" и "Гранична полиция" изчакването ще бъде не повече от осем часа, каза министър Алексиев. 

Той цитира данни, според които едно денонощие престой струва 700 лева. При трафик от един милион тира миналата година, а до този момент тази година - 500 000 тира, това означава директни загуби от два милиарда лева, посочи Алексиев.

Снимка: БТА

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев добави, че в момента на пункта се работи върху трета лаборатория за фитосанитарен контрол, а такава се предвижда и на граничния пункт "Лесово". Към транспортната обезпеченост, по думите на Демерджиев, трябва да се добави и част от магистрала, която да свързва "Лесово" с магистрала "Марица". 

Снимка: БТА