Турските износители на плодове и зеленчуци се оплакаха от липсата на лаборатория на ГКПП "Капитан Андреево", заради което се формират огромни опашки, а след това търговците търпят финансови загуби, алармират турски медии.

"Дългото чакане на границата с България заради лабораторните изследвания на продукцията пречи на износа на Турция на плодове и зеленчуци към европейските държави", съобщава в. "Хюриет дейли нюз", пише БТА.

Проблеми има от април, но през последните 10 дни те се задълбочиха, като камионите трябва да чакат поне три-четири дни на граничния пункт Капъкуле/Капитан Андреево, посочва изданието. Заради забавянето се налага турските износители да плащат обезщетения на своите клиенти в Европа, пише още "Хюриет дейли нюз".

"Проблемите в лабораторията в България се появиха за първи път през април, но тогава бяха разрешени. Те обаче възникнаха отново през август и оттогава продължават и се изостриха", заяви Юмит Ръза Чавушоглу, ръководител на Асоциацията на износителите от Западното Средиземноморие (АИЗС).

Частната лаборатория "Евролаб" беше изгонена от граничния пункт от правителството на Кирил Петков, след което пробите започнаха да се правят в столицата. Още през пролетта турските търговци се оплакаха, че това води до забавяне и опашки, но тогавашното ръководство на БАБХ и зам.-министърът на земеделието Иван Христанов, сега депутат от ПП, твърдяха, че целта им е да върнат държавата на границата, за да прекратят нередностите.

И поеха ангажимент да отворят лаборатория до няколко месеца на място. Това обещание Христанов даде и на среща с турски търговци, инициирана тогава на границата от турската посланичка Айлин Секизкьок.

Няколко месеца по-късно турските износители се оплакват, че "паркингите за камиони както от българска, така и от турска страна вече са пълни поради дългото чакане". 

Междувременно ВАС потвърди връщането на частната лаборатория на пункта, а сегашното служебно правителство реши да включи ГКПП "Капитан Андреево" в списъка със стратегическите обекти.

Според Юмит Ръза Чавушоглу основната причина за проблема е политическата ситуация в България. "През последните 20 месеца бяха проведени пет пъти избори, но не беше формирано правителство. През март може да има още едно гласуване и ако от тези избори произлезе правителство, проблемите (на границата) може да бъдат решени", каза още той.

"Губим клиенти. Фирмите са в трудна ситуация и са изправени пред глоби", оплака се председателят на АИЗС.

Той напомни, че докато преди анализът на продуктите се е извършвал на границата, след това пробите са започнали да се изпращат за проверка в София.

Производителите от южния окръг Анталия са успели да увеличат износа с 10 процента, но сега проблемите на границата пречат на осъществяването на експорта, казва Али Бахар, ръководител на Търговско-промишлената палата на Анталия.

"Такива проблеми на границата възникваха понякога през последните години, но се разрешаваха след намесата на правителствата, макар после да започват отново. Нуждаем се от трайно решение. На ден се инспектират продуктите на едва 15-20 камиона. Тази седмица ще информираме съответните министерства за проблемите, с които се сблъскваме", заяви още Бахар.