Агенция "Митници" започва днес изграждането на две нови входящи трасета за хладилни камиони на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево", съобщиха от регионалния пресцентър на митницата в Свиленград. Лентите трябва да облекчат натоварения трафик през граничния пункт и да намалят задръстванията.

Строително-монтажните работи ще продължат до началото на следващата година, като в определени периоди ще се налага въвеждането на временна организация на движението на отделни части от граничния пункт. Ще бъде запазена обаче пропускателната му способност и нивото на контрол, уверяват от митницата.

След завършване на новите трасета се очаква увеличаване на пропускателната способност на пункта. Очаква се днес началникът на митническия пункт Георги Господинов да даде брифинг с информация за проекта, добавя БТА.

За пръв път темата за разширяването на "Капитан Андреево" бе поставена при срещата на транспортните министри на България и Турция Николай Събев и Адил Караисмаилоглу на 17 февруари т.г. в Свиленград. Преди седмица на турския ГКПП "Капъкуле" зам. министър-председателят по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията в служебното правителство Христо Алексиев и министърът на транспорта и инфраструктурата на Турция Адил Караисмаилоглу отново водиха разговори по темата с облекчаването на тежкотоварния трафик между двете страни.

След срещата министър Алексиев каза, че от октомври м.г. до този октомври движението през "Капитан Андреево" - "Капъкуле" е станало още по-интензивно и през тях са преминали 100 хил. камиона повече, а причината е отшумяването на COVID-19 пандемията и войната в Украйна.