Пред Паметника на летеца в София бяха отбелязани 111 години от създаването на българската бойна авиация. Днес е Празникът на авиацията и Военновъздушните сили (ВВС).

Президентът Румен Радев прие почетния караул. На тържествения ритуал присъстваха също министърът на отбраната Тодор Тагарев, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, военнослужещи, депутати и граждани.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Пред Паметника на българския летец венци и цветя бяха поднесени от името на президента, министъра на отбраната, началника на отбраната, председателя на парламентарната комисия по отбрана, командира на Съвместното командване на силите, командването на ВВС, командира на Сухопътните войски, командира на Съвместното командване на специалните операции, началника на НСО, Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", посолството на САЩ, посолството на Великобритания, военни аташета, организации и граждани.

Снимка: БТА

Днес се навършват 111 години от първия в историята на българската авиация и в Европа полет на самолет (1912 г.) с разузнавателна цел в реални бойни условия по време на Балканската война (1912-1913), показва справка на отдел "Справочна" на БТА. Освен разузнаване на силите на противника, е осъществено първото над Европа бомбардиране от въздуха в истинска фронтова обстановка. Пилотът поручик Радул Милков и наблюдателят поручик Продан Таракчиев летят със своя "Албатрос" над Одринската крепост, разузнават разположението на резервите и успяват да хвърлят две ръчни гранати над гара Караагач.

Снимка: БТА

ВВС са в постоянна готовност и си вършат работата без никакви отклонения и нарушения, каза командирът им генерал-майор Димитър Петров в интервю за БТА. В мирно време, кризи и война, екипажите на самолетите "Спартан" от 16-а авиобаза Враждебна са винаги в готовност да изпълняват поставените им мисии и задачи. В това увериха майор Стоян Барев и капитан Николай Калайджиев в интервю за БТА по повод 16 октомври - Ден на авиацията и ВВС.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА