В мирно време, кризи и война - екипажите на "Спартан" от 16- а авиобаза Враждебна са винаги в готовност да изпълняват поставените им мисии и задачи, гарантират майор Стоян Барев и капитан Николай Калайджиев в интервю за БТА навръх професионалния си празник - 16 октомври - Ден на авиацията и Военновъздушните сили (ВВС).

До час след поставена задача, самолетът "Спартан" е готов да излети, за да я изпълни, увери майор Барев.

Добрата комуникация - определящ фактор

"За мен от критично значение е комуникацията. В нашата професия зависим много от нея. Необходима е добра комуникация в целия процес на подготовка и провеждане на полет, особено когато ни притиска времето. Нашите задачи не са рутинни. Често трябва да отидем на място, където никога не сме били", разказа той за професията на военно-транспортния пилот.

"Екипът, който отговаря за комуникацията, трябва да се свърже със съответните оператори, за да бъде полетът осигурен. Трябва да сме сигурни, че ще имаме гориво на летището, на което отиваме, че ще имаме връзка с медицинските екипи, ако изпълняваме задача за медицинска евакуация, както и връзка с парашутистите и така нататък", допълни още той.

Самолет "Спартан"

Снимка: БТА

За пример майорът дава една от последните мисии на екипаж от базата до Бамако, Република Мали, за евакуация на български военни медици от там. Това е 13 часа полет в посока, с кацане на междинни летища, разказа той.

Снимка: БТА

Самолетите "Спартан"

"Самолетът е страхотен като платформа. Все още е съвременен, въпреки че изминаха много години от приемането на първия. Всичко на борда на този самолет отговаря на съвременните изисквания. Дали имаме нужда от нови самолети е политическо решение. Това би ни дало възможност да оперираме на повече места, да изпълняваме повече задачи. В момента разполагаме с три самолета, два от които са винаги оперативно готови. Имаме ли повече, това ще ни даде възможност за повече задачи", обясни майор Барев.

Според него, ако младите хора виждат бъдеще и перспектива в армията, ще има кой да лети на тези самолети и занапред. "Бих им казал да са смели. Професията не е лесна. Не всеки, който иска, може да стане пилот. Необходими са огромни усилия", каза пилотът.

Той разкри и каква е неговата лична мотивация да избере професията.

"Винаги съм се занимавал със спасяване и оказване на помощ на хората. Това чувство ме буди сутрин. Мисля, че си намерих мястото. Това е моята професия - да помагам", обясни майор Барев.

Майор Стоян Барев

Снимка: БТА

Усещането за добре свършена работа

Усещането за добре свършената работа е мотивация и за неговия колега капитан Николай Калайджиев.

"Задачите, които изпълняваме са много разнотипни - медицинска евакуация, транспорт на пострадали или органи при донорство, както и много други. Обикновено ни се поставя задача, а ние имаме много кратко време да я планираме и да я изпълним. Времето е един от основните фактори. Усещането от добре свършената работа е много приятно", сподели капитан Калайджиев.

Той разказа, че наскоро страната ни се е включила в тактическо учение със съюзни държави от НАТО.

"Основният акцент в учението беше уеднаквяване на процедурите при изпълнението на задачи. Когато има поставена задача от НАТО, а ние сме част от него, независимо от различни самолети, процедурите трябва да бъдат еднакви. Когато има конкретна поставена мисия, да няма значение дали ще я изпълни България, Гърция, Румъния или някоя друга държава", обясни той.

"Нашите самолети са с възможно най-модерната авионика, което е плюс. Има други самолети, които вече са рядкост, но не са дигитални, а с аналогови прибори. Това е известен минус", каза още капитанът.

Според него едно от най-важните неща е осигуряването на части за самолетите. При необходимост от дадена част, по възможно най-бързият начин тя трябва да бъде доставена и монтирана, за да може самолетът да не е на земята, а във въздуха, обясни той.

Снимка: БТА

Самолетите "Спартан" скоро ще гасят и горски пожари

"Имаме обучен екип за това нещо. Чакаме още някои неща, които да бъдат доставени, за да бъдем напълно готови за изпълнението на такива мисии", разказа още капитан Калайджиев.

Капитан Николай Калайджиев

Снимка: БТА