На Коледа шофьор на камион на Гранична полиция загина, а 15 гранични полицаи бяха ранени при катастрофа на българо-турската граница.

"Захарин Пенов в събота подаде оставка по морални причини - заради това, което се случи на границата, но изказвам висока оценка за работата му", заяви днес на брифинг Веселин Вучков след среща с представители на синдикатите в МВР, които възроптаха срещу рискованите условия за работа на граничните полицаи.

Той очерта няколко мерки, които ще бъдат взети в тази посока - допълнителна ограда на границата, ремонтиране на пътищата в най-рисковите участъци, подобряване на техниката, както и назначение на 700 гранични полицаи, които да заместят командированите от провинцията.

По думите на министъра българо-турската граница е най-опасният участък, цитира го "Фокус".

Имаме уговорка от първата седмица след 5 януари да се направи нова среща със синдикатите. Става дума за една безпрецедентна история през последните 25 г. Това е не просто военно учение, а една наподобяваща военна мобилизация операция. Тя се е стоварила изцяло върху МВР", добави той по повод постоянната охрана на границата заради миграционния поток.

Вучков уточни, че през последния месец и половина този проблем е обсъждан на различни нива. В средата на декември политическото ръководство решило, че операцията, която се провежда на границата и като форма, и като съдържание е изчерпана. Затова предложили на МС нова форма за овладяване на този миграционен натиск, тъй като МВР не може да се справи само с това предизвикателство.

Той посочи, че става дума за 3 доклада, които бяха направени преди няколко седмици и изпратени от него на 23 декември.

"Основният извод, който постигаме е, че командироването на полицаи генерира големи проблеми - те не са подготвени, а и се оголва вътрешността на страната. Идеята на тези три доклада е поетапно да прекратим командироването на полицаите на границата. Да бъдат назначени 700 служители на Гранична полиция. Предлагаме и изграждане на преградно съоръжение от 131 км. Освен това съм внесъл в МС план с мерки срещу миграционния натиск", подчерта министърът.

Направени са и подробни разчети за логистиката на българо-турската граница. Предвидено е изграждане на 110 км нови пътища, за да не бъдат излагани полицаите на риск. Това ще струва около 2,5 млн. лева.

Министерство на отбраната се намира в пълна изолация по овладяването на миграционния натиск, МВР върши и плаща абсолютно всичко, категоричен бе Веселин Вучков.

Синдикатите подкрепят мерките, но искат и още 

Аз съм "за" изтеглянето на служителите на МВР от границата с Турция към вътрешността на страната и изграждането на спиращи съоръжения, обяви на свой ред председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Има неща, които са свързани определено с финанси. При наличието на миграционен натиск, какъвто държавата не е изпитвала от десетилетия, не е логично да се посрещне единствено с ресурсите на МВР", добави той.

По думите му това е проблем на държавното ръководство.

Любомир Еленков от Синдиката на пожарникарите пък посочи, че работят с намален състав.

Опасността това да доведе до трагични последствия е съвсем реална. Всичко това е свързано с назначаване на нови пожарникари, но бюджета на МВР не го позволява", каза той.

АНКЕТА: Кои са най-значимите събития в България през 2014 г.?