Столичната районна здравна инспекция въвежда допълнителни противоепидемични мерки на територията на София-град - задължителни маски в градския транспорт, съобщиха от СРЗИ.

Заповедта, подписана от директора д-р Данчо Пенчев, влиза в сила от 25 юли (понеделник). 

Според нея носенето на защитни маски става задължително в транспортните средства за обществен превоз - трамваен, тролейбусен, автобусен, метро влакове и маршрутни таксита. Изключение се прави само за децата под 6-годишна възраст. 

Новите мерки са допълнение към тези от 19 юли. Тогава СРЗИ издаде заповед, според която заради ситуацията с пандемията в столицата се въведе задължителното носене на маска в лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, Център за спешна медицинска помощ, Столична регионална здравна инспекция, специализираните институции за предоставяне на социални услуги, аптеки, оптики и дрогерии.

Към 22 юли броят на областите, попадащи в Етап 1, е 19. В тези населени места се наблюдава нарастване на интензивността в разпространението на COVID-19 и увеличаване на заетостта на болничните легла от пациенти със SARS-CoV-2. Съгласно Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19 със заповед на директора на съответната регионална здравна инспекция се въвеждат временни противоепидемични мерки на територията на конкретната област.

От 19 юли временни противоепидемични мерки действат на територията на областите София град и Бургас, от 20 юли - в Софийска област, Добрич и Ямбол, а от 21 юли - в Габрово, Варна, Враца, Сливен и Силистра.

В 8 области се въведоха временни мерки от 22 юли. Това са Пловдив, Благоевград, Кюстендил, Монтана, Перник, Разград, Стара Загора и Хасково.