Единият от задържаните от Русия украински матроси живее с бесарабската българка Татяна Шевченко. Тя още не може да повярва, че мъжът ѝ го няма от десет дни.

"Аз съм българка. Живеем с моя мъж заедно от 5 години", разказа Татяна пред bTV.

Любимият ѝ - Виктор Безпалченко, е старши матрос и тя се страхува да не е един от тримата ранени в крайниците моряци.

"На 24-ти научих, че са около Керченския проток и не ги пускат. После разбрахме, че са ги обстреляли. Чувствах се ужасно, че са задържани и са в плен. Третират ги като военопленници", каза жената.

Друг близък на задържаните моряци - Виктор Сорока, пък е баща на един от тях. За сина си той знае единствено, че е ранен и опериран, че няма опасност за живота му, но нищо повече.

От украинския флот обясниха, че официална информация по казуса няма.

"Цялата държава, ние, армията, президентът и кабинетът работят за освобождаването на моряците", заяви Андрей Урсал, който е зам.-командир на Военноморските сили на Украйна.

А докато конкретна информация липсва, Татяна чака Виктор и си е обещала, че ако скоро освободят мъжа ѝ, ще го заведе при чичо си в Русе.

Вече всичките 24 моряци се намират в Москва. 21 - във военния затвор "Лефортово", трима - във военен лазарет. Те ще останат задържани до 26 януари. След това ще стане ясно дали ще има процес срещу тях или не.

Ако процес има, за подобни деяния руският закон предвижда от 2 до 6 години лишаване от свобода.

Все още обаче няма официална информация нито как са те, нито дали и кога ще успеят да се срещнат с консул.