Опашки пред фургонa на столичната болница "Пирогов" за бързо диагностициране на пациенти. Желаещи за PCR тест е имало и през нощта. За денонощието са минали 150 души. 28 са хоспитализирани, предава bTV.

От днес централният вход на лечебното заведение ще бъде отделeн за пациенти със съмнения за коронавиурс. Първата стъпка след приемането им е измерване на кислородната сатурация.

Снимка: БТА


"Ако е под 90%, тогава ще имат предимство и отиват по-бързо към триажната ни зала. Всички останали пациенти, които чакат, защото понякога бройката стига до повече от 15 в рамките на един час, се настаняват в във фургоните, като те изчакват реда си, за да им бъдат направени съответните изследвания", обясни директорът на болницата проф. Асен Балтов.

Във фургоните трябва да има кушетка, бюро и консумативи. От два дни санитарят Васил Стефанов е на смяна в COVID триажа. Работата му е да кара пациентите на скенер и рентген, а след това ги настанява в изолатор.

Снимка: БТА


"Притеснени са, идват със задух. Около 30-40 минават по-тежките случаи. Има млади, има и стари, но предимно са възрастни хора", обясни санитарят.

От днес всяка болница трябва да има подобни временни постройки за преглед на пациенти със симптоми на COVID-19. Мярката се въвежда след нареждане на премиера Бойко Борисов.

Снимка: БТА


Междувременно проблем има и с направленията за PCR тестове. От ден Данаил Николов обикаля болниците, за да бъде изследвана майка му, която е със симптоми.

"Явно има някакво пренатоварване, обикаляхме цял ден. Навсякъде ти обясняват, че трябва да дойдеш на другия ден и вече ако успееш, да го направят", сподели Николов.

И още една реорганизация има в "Пирогов" - от днес в лечебното заведение има допълнителни 200 легла за прием на пациенти с усложнения след коронавирусна инфекция.