"Причините за въоръжените обири на инкасо автомобили са в увеличаващия се престъпен контингент, който върлува в България".

Това каза в предаването "Тази сутрин" по bTV Радослав Христов, главен секретар на Националната асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана след обира на инкасо автомобил в Благоевград.

"Това, което ние знаем, е, че охранителите са изпълнили своите задължения така, както са им разписани в Закона за частната охранителна дейност и наредбите. За съжаление единият охранител е пострадал и е настанен във ВМА. Не би трябвало това да се случва. Това говори, че въоръжените престъпници са постъпили не както е традиционно при тях. Това, че са използвали оръжие говори за по-ниската им професионална подготовка", добави той.

Според Христов един инкасо автомобил се охранява най-малко от двама души. Шофьорът не трябва да напуска автомобила, който трябва да е с работещ двигател.

 "Ние доста сме коментирали колко души трябва да охраняват един инкасо автомобил. Практиката показва, че не е необходимо да се увеличава броят", обясни Христов.

Той уточни, че предстоят законодателни промени, в които е заложени при транспортиране на суми над 5 млн. лева, инкасо автомобил да бъде съпровождан от още един автомобил на охранителната фирма.

"Разследващите органи трудно стигат до реалните извършители. Това е въпрос към тях - защо не успяват да стигнат до реалните престъпници. Има причина да не могат да бъдат прекъснати тези обири. В България инкасо касетите, в които се съхраняват парите, не са снабдени с устройства за омастиляване на парите при насилственото отваряне. Ако това се случва, тогава тези обири ще са безпредметни, защото парите ще станат неизползваеми", подчерта то и уточни, че това се прилага в Европейския съюз.

"Асоциацията ни предлага това да бъде въведено в България, но това зависи от собствениците на касетите, а това са българските банки. Те би трябвало да направят разход, за да снабдят всяка касета с такова устройство, за да се прекъсне тази практика", каза още той.

Продължава издирването на тримата извършители на инкасо обира в Благоевград. 

Очаква се от прокуратура в Благоевград да дадат повече информация относно въоръжения грабеж на инкасо автомобил, който беше извършен в събота.

До момента нито от държавното обвинение, нито от полицията са дали информация по случая. Не е ясно и каква е открадната сума. По време на обира беше прострелян охранител на инкасо колата, който е настанен във ВМА в тежко състояние. 

Вчера край Мало Бучино беше открит опожарен автомобил. По непотвърдена информация, марката на запалената кола съвпада с тази на крадците, но заради опожаряването трудно биха могли да се намерят отпечатъци или веществени доказателства.