Обвиняеми заедно с тях са и Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев. 

Шестимата ще отговарят пред съда заради продажбата през 2011 година на 33% държавни акции от електроразпределителното дружество ЕВН, което според държавното обвинение е довело до загуба за държавата от 20 млн.лв.

В началото на разпоредителното наказание стана ясно, че двама от подсъдимите - Петър Василев и Любомир Евстатиев не са успели да осигурят защитата си, а адвокатът на Иво Прокопиев - Даниела Доковска е в чужбина. Прокурорите по делото поискаха съдът да назначи служебни защитници, но спецмагистратите отказаха да уважат искането им и отложиха делото за 8 март, предаде БТА.

Разпоредителното заседание не ускорява процеса, то забавя процеса, защото се въвежда едно допълнително заседание по всички дела, по които да се обсъждат процесуални нарушения, което се правеше при започване на делото. Така адвокат Ина Лулчева, която защитава Трайчо Трайков, коментира пред медиите въведеното разпоредително заседание по делата с наскоро приетите промени в НПК.

На него трябваше да се обсъди дали има процесуални пречки делото да продължи и ако има такива да се отстранят.

Според Лулчева, ефектът от разпоредителното заседание ще бъде в това, че делата няма да се връщат на прокуратурата и тя ще е винаги свършила своята работа, а ще се връщат на съда и той ще е виновен.