Те и трима мениджъри на инвестиционния посредник "Булброкърс" са обвинени за продажбата на държавния дял от 33% в Електроразпределителното дружество през 2011 г. Щетата, която прокуратурата е изчислила, е в размер на близо 21 милиона лева, иск за които към подсъдимите внесе финансовият министър Владислав Горанов.

Това е втори съдебен състав, който връща обвинителния акт, след като това се случи и миналата есен. Основният мотив на съда днес беше, че делото е внесено от "некомпетентна прокуратура" - от Софийската градска, а не от Специализираната.

Освен това съдиите изтъкнаха, че трябва да има повече конкретика в обвинението за мястото на деянието.

Решението не е окончателно и може да бъде протестирано пред Специализирания апелативен съд.

Прокурорът по делото Емил Петров заяви, че ще го направи, след като се запознае с постановлението на съда. Той обаче беше категоричен, че "цялото общество трябва да види как са продавани държавни дялове - по задкулисен начин".

"Тогава няма да се чудим защо сме на този хал", подчерта той.

Ако по-горната инстанция реши делото да не се връща на прокуратурата, следващото заседание ще се проведе на 10 април.

По-рано днес адвокатите на двамата бивши министри и издателя на "Икономедиа" настояха делото да бъде върнато. Основният аргумент беше неяснота по обвиненията и липса на връзка между шестимата подсъдими, предаде БНР.

По повод присъствието в процеса на "Булброкърс", консултирали продажбата, защитниците им обясниха, че техните обвинения не са от компетентността на Специализирания съд и затова мястото на Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев не е в този процес.

Освен това, присъствието им правело делото по тромаво, с което щяло да се наруши правото на процес в разумен срок на Дянков, Трайков и Прокопиев, твърдят техните адвокати.

Прокуратурата отхвърли всички възражения, определяйки ги като защитна теза.

Делото обаче претърпя поредица от обрати, докато стигне до Специализирания наказателен съд, единствено компетентен по така наречените "корупционни дела".