Обвинението е заради договор с бизнесмена Христо Ковачки за съвместно акционерно дружество на община Карлово (34%) и фирмата "Баня голф енд спа резорт".
Според него общината апортира целия спортен комплекс на град Баня срещу бъдеща дейност.

Такава съвместна дейност все още не е настъпила, спортните имоти са занемарени, а градчето не може да използва природните си дадености.

"На 10 юли 2007 г. Общинският съвет на Карлово е гласувал устав, който е имал явни недостатъци във вреда на общината и затова на 26 юли същата година той е бил променен. Договорът обаче е подписан от кмета като пълномощник по първия, непроменен устав",
разказа наблюдаващият прокурор Свилен Братоев, цитиран от БГНЕС.

По думите му интересното е, че самият градоначалник първоначално е протестирал първия вариант на устава с докладна записка в Общинския съвет. Договорът все пак е сключен през септември същата година.

През 2009 г. Пловдивският административен съд развали договора между община Карлово и частното дружество "Баня голф енд спа резорт", но малко по-късно Върховният административен съд отмени решението с мотивите, че местната власт сама определя как да се разпорежда със собствеността си и актът за апортиране на имоти в смесеното дружество не подлежи на съдебен контрол.

Според прокурор Братоев това решение няма отношение към днешното обвинение.

Сред апортираните имоти, с които община Карлово и град Баня все още не могат да се разпореждат по силата на сключения договор, влизат спортният комплекс, хотелът, спортният полуинтернат и стадионът в град Баня, както и по-голямата част от общинските земи в съседното село Соколица.

На практика това е почти цялата общинска собственост на Баня.

Прокурор Братоев твърди, че в момента хората на Ковачки, които участват в "Баня голф спа енд резорт", развиват в Баня собствена дейност и трупат печалби.

"В Пловдивския съд в момента има дело за несъстоятелност, заведено от НАП", уточни той.

Към момента Районната прокуратура не е поискала кметът Емил Кабаиванов да бъде отстранен от длъжност.
Той обаче е бил викан днес на разпит.

"Обвинението срещу мен е несъстоятелно", коментира пред "Марица" кметът, който поискал прекратяване на досъдебното производство.

Според него това са целенасочени действия и искат да го откажат от предизборната надпревара.