17 бездомни кучета са изхвърлени край село Стара Кресна, твърди свидетелка на случилото се. Тя е заснела служебен автомобил на Община Благоевград, който според нея е оставил животните на пътя. Снимките взривиха социалните мрежи, а институциите започнаха проверка.

Кучетата са изоставени на пътя край село Стара Кресна в сряда вечерта. Жената, заснела случилото се, веднага е подала сигнал и на 112.

На следващия ден почти всички животни са прибрани в приюта в Благоевград.

"Колата, която ги събираше и колата, която е изхвърлила кучетата, е била червен Ситроен пикап 4170 на Община Благоевград", каза Слави Илиев пред БНТ.

Местните жители са силно възмутени и притеснени от случилото се.

"Много е притеснително това. Ако кучетата са хванати от тука няма проблеми, нека си ги върнат тука, но да хванат кучета примерно в Благоевград или в Симитли и да ни ги подадат тука на нас не е честно, мисля, че никак не е честно", коментира Милчо Щерев.

Зам.-кметът на община Кресна Валентин Стоилов заяви, че на този етап не са търсили кой е разтоварил кучетата в селото.

"Вероятно в последствие ще бъде уточнен и този момент, но за нас по-важно сега беше да ги съберем тези кучета, за да има спокойствие в село Стара Кресна", поясни той.

"Ние плащаме на фирма да лови бездомни кучета на територията на община Кресна, а някой ни пуска такива даже с марки на ушите", коментира и зам. кметът на Кресна Петър Петров.

Управителят на благоевградския приют за безпризорни животни д-р Илияна Балева обясни, че заснетия автомобил наистина е служебен и се използва от тях. Кой от служителите обаче ги е оставил там и защо, не е ясно.

Българската агенция по безопасност на храните и Община Благоевград изясняват случая.