В разгара на африканската чума, дойде добра новина - поне засега - взетите проби в свинекомплекса в русенското село Юделник се оказаха отрицателни. Във фермата се откглеждат над 17 000 прасета.

Оказва се, че от взетите 280 проби от животните нито една не е положителна. Това означава, че заразата не е успяла да проникне на територията на фермата. От областната агенция по безопасност на храните обаче уточниха, че окончателните официални резултати от пробите ще излязат довечера, съобщи БНТ.

В работата си напредват и екипите, ангажирани с евтаназията на прасетата от свинекомплексите в Бръшлен и Николово, където беше установен вирусът. До утре ще бъдат загробени всички 17 000 животни от фермата в Николово. В индустриалната ферма в Голямо Враново пък евтаназията на животните ще започне най-рано утре, защото трябва да се осигури допълнителна техника и екипи.

В същото време разрастването на африканската чума по свинете доведе до още един проблем. Още с обявяването на епидемията в Русенска област, големите хранителни магазини са прекратили договорите си за доставка на свинско месо с един от най-големите местни свинекомплекси, където е установена заразата, и в момента се снабдяват със свинско месо от Южна България. И въпреки че няма драстично увеличение на цената на свинското, от големите хранителни вериги в Русе отчитат ръст в продажбите на пилешкото месо и рибата.

В един от магазините, който има собствена транжорна, прекратяването на договора станало бързо.

"Това решение се взе миналата седмица след обявяване на чумната епидемия в регион Русе", каза Борислав Дончев - управител на хипермаркета.

Предлагат само българско свинско месо, което считат за много по-качествено от вносното. Кризата посрещат подготвени.

"Ние наблюдаваме постоянно какво се случва в русенска област. И още при първата обявена епидемия в първия свинекомплекс ние се насочихме към други алтернативни доставчици на месо", добави той.

Тук често има проверки от агенцията по храните, но не се е наложило да бъде променян контролът по хигиената и качеството на работа, защото те са на високо ниво, каза още управителят. Той има по-скоро песимистични прогнози за бъдещето на българския отрасъл.

"Ами какво ще се случи... Ще консумираме вносно месо", каза Дончев.

Зесега един от големите проблеми е транспортирането на трупно месо. Фирмите се страхуват да допускат своите камиони в региона. За последните два месеца свинското месо тук е поскъпнало между 5 и 10 стотинки за килограм.