Няколко протеста съпровождат днешните дебати преди вота на недоверие към кабинета на Кирил Петков. Част от демонстрантите са организирани от сдружение "Толерантност", друга - от Национално движение "Хан Кубрат" срещу "трагичното икономическо развитие на България".

Към тях се присъединиха и привърженици на ВМРО, които настояват за защита правата на българите в Република Северна Македония. Движението по бул. "Цар Освободител" е затворено за движение. Протестиращите скандират "Оставка" и развяват българските знамена, докато полицейското присъствие в района е засилено на фона на очаквани ескалации и сигнали за провокации.

Повече снимки вижте в галерията. 

Искаме оставка на този кабинет, това е най-силната и най-правилна антикризисна мярка, заяви за БТА кметът на община Белица Радослав Ревански. Излъгаха ни за повече пари за общините, за компенсация за тока, допълни кметът. 

Няма адекватно отношение от централната власт към нашите проблеми - проблемите на хората, посочи кметът на община Рудозем Румен Пехливанов. Според него държавата не е обърнала достатъчно внимание тази година на общините, които по думите му са в изключително тежка ситуация. Не можем да си платим тока, не можем да си поемем сметките, а септември не е ясно как ще отворим детските градини, допълни Пехливанов. 

Искаме да има един добър живот за младите, те да създават семейства и да раждат български деца, коментира за БТА Веселин Костов от Национално сдружение "Хан Кубрат". След като сме стигнали до толкова висока инфлация, нормално е да искаме оставка на кабинета, допълни Костов. Той изрази и несъгласие с влизането на Република Северна Македония в Европейския съюз. Има договор за добросъседство, който трябва да изпълнят, допълни той.

Общо 12 са заявените за днес прояви "за" и "против". Хората, които подкрепят правителството, се очаква да дойдат малко по-късно, въпреки заявките за сутрешни демонстрации в подкрепа на управляващите. Очаква се около 18:00 ч. по-голямата част от тях да са на място, макар че ще трябва да изразят позицията си зад огражденията, посочва bTV.

Денят започна с проява на ВМРО, чиито привърженици, начело с Ангел Джамбазки, се събраха пред дома на премиера. Недоволството им е насочено към френското предложение за сваляне на ветото за преговори на Република Северна Македония с Европейския съюз. (Вижте подробностите тук: Съседка на премиера нападна Ангел Джамбазки).

Подкрепа към правителството на Кирил Петков и несъгласие с действията на "Има такъв народ" и опозиционните партии в парламента изразиха и наши сънародници в австрийската столица, съобщи БТА, позовавайки се на блога на българите в Австрия Melange Bulgaren. Над 40 души се събраха пред сградата на българското посолство във Виена. Исканията им са свързани с установяването на правова държава с върховенство на закона, продължаване на борбата с корупцията, свободна и независима от Русия политика. "Иска се прозрачност, политическа и икономическа независимост, достойно бъдеще на България като част от Европа", допълват участвалите в протеста в австрийската столица. 

Снимка: Булфото

Униформени от цялата страна охраняват широк периметър около сградата на Народното събрание. 

В сутрешните часове жандармерията постави водни оръдия около НС. Обичайно те се използват за разпръскване на масови безредици, като за последно бяха ползвани на протестите срещу правителството на Бойко Борисов на 2 септември 2020 г. Подменени са голяма част от оградите, а периметърът им е разширен почти до катедралата "Св. Александър Невски", информира "24 часа".

Още вчера, когато започнаха демонстрациите в подкрепа на правителството, от МВР обявиха, че проверяват призиви за ескалация по време на заявените протести. "Целта е незабавното установяване на хората, които призовават към противоправни действия. Проверката ще обхване територията на цялата страна. МВР зачита правото за свободно изразяване на гражданска позиция, като ще изпълни безкомпромисно задълженията си по закон за опазване на обществения ред и предотвратяване на правонарушения", се казва в официалното съобщение на вътрешното министерство.

"Ако не очакваме ескалация, няма да има толкова сили пред парламента. Има такива сигнали", каза ресорният министър Бойко Рашков пред журналисти в парламента.

Снимка: Булфото

Преди да влезе в залата, премиерът Кирил Петков каза само, че е оптимист за развоя на вота на недоверие. На въпроса какво го кара да бъде оптимист, премиерът заяви: "Хората отвън".

Движението в София:

Във връзка с протестите на 21 и 22 юни Столична община информира гражданите и гостите на София, че движението в зоната на пл. "Народно събрание", пл. "Св. Ал. Невски", бул. "Цар Освободител" и бул. "Дондуков" в участъка от Ларгото до бул. "Васил Левски" ще бъде силно затруднено.

От 21 юни до приключване на протестите се забранява престоят и паркирането на паркингите на пл. "Ал. Невски", пл. "Народно събрание", пл. "Княз Александър I", по ул. "15 ноември" и ул. "Оборище" между ул. "Г. С. Раковски" и бул. "В. Левски", а на 22 юни се забранява паркирането по бул. "Дондуков" между бул. "Левски" и ул. "Г. С. Раковски".